Moja je pořád showmanka a její dcera to okoukává, říká bývalý ošetřovatel gorilí celebrity

11. září 2020

Marek Ždánský se zúčastňuje expedic do Afriky za záchranu horských goril. Jaká je tam situace? A jaké má zprávy o slavné Moje, první gorile narozené v pražské zoo?

Gorily jsou podstatnou součástí života Marka Ždánského. I když se už o ně v pražské zoo nestará, stále je aktivní v jejich ochraně. Na novinky ze světa těchto úžasných primátů se Marka ptala Veronika Hájková.

Moja je už maminkou

Marek zavzpomínal i na oblíbenou Moju, První mládě gorily narozené v pražské zoo. Z ní je teď už velká dáma, žije v přírodním parku ve Španělsku a má sedmiletou dcerku. I když se Moja změnila, pořád je to prý showmanka, která si umí udělat legraci z ostatních členů skupiny.

Umí se gorila mračit, smát nebo plakat?

Marek je přesvědčený, že ano. U známého samce Richarda se prý naštvání poznalo na čele. I smích není podle bývalého ošetřovatele gorilám cizí. Jako důkaz vyprávěl historku, jak jednou vytírat před jejich výběhem a uklouzl. Do té doby seděly gorily v klidu a bez zájmu ho pozorovaly. Po tom komickém pádu se ale jedna z goril svalila s otevřenou pusou na záda. A jak to mají tihle primáti s pláčem? Poslechněte si, co si o tom Marek myslí.

Marek Ždánský a samec gorily nížinné Tadao

Problémy s ochranou

Marek se zapojuje i do ochrany horských goril Africe. Ochránci to teď ale mají těžké, protože kvůli koronaviru se musel zastavit turismus, a tak místní státy mají méně peněz na boj s pytláky. Je to tedy pro tamní obyvatele velká zkouška.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související