Na jaře hmyz vylézá ze skrýší a líhnou se nové generace. Víte třeba, jak vypadá drvodělka?

25. březen 2021

Nahlédněte s námi do tajemného světa hmyzu. Řekneme si, kde broučci nebo motýli tráví zimu a co všechno musí na jaře stihnout.

Máte rádi různé breberky, hmyz nebo pavouky? Spousta z vás asi řekne, že ne. To by ale byla škoda. Jsou to totiž nesmírně zajímaví a důležití živočichové. Poslechněte si rozhovor s arachnologem (tedy odborníkem na pavouky) Vladimírem Hulou a určitě nám dáte za pravdu.

Znáte včelu drvodělku?

Je tu jaro a s ním se probouzí i hmyz. Spousta zástupců hmyzí říše se totiž na zimu někam schová, a když začne být teplo, opět vyleze se vydá do světa. To platí i pro některé pavouky, kteří dokáží lovit dokonce i v zimě. Další druhy hmyzu se naopak na jaře vylíhnou.

Drvodělka patří k největším příslušníkům čeledi včelovitých

Včely medonosné třeba zimují tak, že se namačkají kolem své královny a zahřívají ji a chrání. Na jaře vylétají z úlu shánět pyl. A věděli jste, jak vypadá včela drvodělka? Tohle pojmenování dostala díky tomu, že opravdu drtí dřevo, do kterého si vrtá chodbičky.

Vidíte, že zajímavostí o hmyzu je vážně moc. Moderátorka Veronika Hájková se Vladimíra zeptala na spoustu dalších věcí. Tak si honem pusťte rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související