Na kontrolu očí choďte jednou za dva roky. Když bolí, je to už větší problém, varuje odbornice

23. červen 2021

Jaké technologie a pomůcky se používají v oblasti oční optiky? Poradíme jak správně o své oči pečovat a kdy zajít na vyšetření.

Jakub Voříšek si do Klubu Rádia Junior pozval optometristku Kateřinu Hrabětovou. Možná už jste z názvu jejího povolání vytušili, že řeč bude hlavně o očích.

Co je to optometrie?

Zásadní otázka se přímo nabízí. Co je to ta optometrie?  Je to nelékařský zdravotnický obor, který se zabývá vyšetřováním zraku. „My jako optometristé měříme zrak lidem. Měříme brýle na dálku i na čtení. Také měříme na kontaktní čočky. Aplikujeme, učíme to nandávat, vyndávat a jak se o ty čočky starat,“ vysvětluje Kateřina.

Měření zraku může být docela zábava. Je to jako v nějaké sci-fi laboratoři

Optometrik si také umí poradit se šilháním. Ale ne u všech. Měřit oči mohou jen lidem od patnácti let. U dětí se totiž oko ještě vyvíjí a je potřeba, aby ho vyšetřil oční lékař, oftalmolog.

Když to bolí, už je větší problém

Určitě víte, že člověk má pět smyslů. Dokážete je vyjmenovat? Pomůžeme vám, je to: chuť, čich, sluch, hmat a zrak. Zrak je tedy velmi důležitý dar a proto bychom o něj měli pečovat.

Na vyšetření zraku bychom tak měli chodit pravidelně, stejně třeba jako k zubaři. A to, i když si myslíme, že nám nic není. „Oči mají trošku takovou nevýhodu,“ říká optopometristka, „když se s nimi něco děje ani to nevíme. Začne to bolet až v tu chvíli, kdy už je nějaký větší problém. Takže k oftalmologovi bychom měli určitě všichni chodit alespoň jednou za dva roky,“ uzavírá.

Dají se oči vytrénovat i bez brýlí? A co se dá dělat se šilháním? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jakub Voříšek , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související