Na Měsíc lidská noha nevkročila už 50 let. To se ale má brzo změnit díky misi Artemis

20. červenec 2022

Letos tomu je už 50 let, co lidé byli naposledy na Měsíci. Kdy se tam znovu vypravíme? Kdo bude první žena a druhý „první“ muž, kteří se projdou po povrchu Měsíce? A kolik astronautek už bylo ve vesmíru? Zeptali jsme se propagátora kosmonautiky Milana Hanouska. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Na Měsíc už pěknou řádku let nikdo z lidí neletěl. Jana Rychterová se zeptala propagátora kosmonautiky Milana Halouska, jestli se to má v dohledné době změnit. Dozvěděla se, že se skutečně plánuje nová mise. 

„Minulý program se jmenoval Apollo, ten nový program, který se rozjíždí, se jmenuje Artemis. Kdo trochu zná řeckou mytologii, ví, že to není náhoda. Bůh Apollon a bohyně Artemis byli sourozenci, děti nejvyššího boha Dia,“ prozradil Milan tajemství názvu mise na Měsíc.

První lidé by se tam mohli vrátit kolem roku 2025. Co všechno tomu bude předcházet? Proč v rámci programu Artemis odstartují hned tři různé mise? A už je jasné, kdo poletí? Poslechněte si v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související