Naše oblečení je jako obal produktu v obchodě, působí na ostatní, vysvětluje stylistka

4. květen 2023

Vidí ženy opravdu více barev než muži? Dělají šaty člověka? A jak doma zjistit, jaký typ barev vám sluší? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla Vanda Jarošová, image konzultantka a stylistka zabývající se typologií barev. S moderátorkou Evou Sinkovičovou probraly například to, který odstín je pro nás ten pravý.

Odlišné vnímání barev

Často se říká, že ženy mají pro barvy větší cit a vidí jich více než muži. „Všichni vidíme stejně, máme stejné barevné receptory, ale ženy rozlišují víc barevných odstínů,“ upřesňuje stylistika. Možná je to tím, že ženy to ve svém životě více využijí při věcech, které je zajímají. Zatímco muži si vystačí s jednoduššími názvy.

Odlišnost ve vnímání barev se ale netýká jen ženského a mužského světa. Liší se i u lidí v různých částech světa. Na příklad Inuité žijící v polárních oblastech mají mnoho pojmenování pro odstíny bílé. Potřebují totiž poznat rozdíl mezi starým a novým sněhem a ledem nebo identifikovat barvu oblohy.

Jak porozumět svému oblečení

Čtěte také

Opravdu šaty dělají člověka? „Pořád nosíme nějaké oblečení a to o nás něco vypovídá,“ myslí si odbornice. Jak vypadáme nepůsobí jen na naši náladu, ale může to ovlivňovat i názor našeho okolí. Oblečením podle Vandy dáváme najevo, jací jsme. „To, co máme zvenku, náš obal, nám může pomoct, abychom například působili sympaticky nebo důvěryhodně,” říká stylistka.

Důležitou roli hraje sebepoznání. Image konzultantka tedy lidem pomáhá odhalit, jaké střihy oblečení potřebují nebo jaká barva jim vyhovuje. Je důležité uvědomit si, kdo jsme, jestli jsme rádi vidět, jestli potřebujeme hravost, extravaganci nebo drama. 

Domácí barevný test

I bez stylisty si můžete doma vyzkoušet test, která barva je pro vás ta pravá. U barev se rozlišují tři hlavní vlastnosti: teplé/studené, světlé/tmavé a výrazné/tlumené.

Najděte si různě barevné oblečení nebo kousky látek, které zastupují všechny tyto vlastnosti. Stoupněte si před zrcadlo a jednotlivé kousky si dávejte pod tvář, abyste zjistili, která barva se vám bude líbit a slušet.

Nezapomeňte mít i někoho po ruce, aby vám mohl poradit „Když se díváme jen sami na sebe, tak se vidíme hůř a máme o tom různé zkreslené představy,“ ujasňuje Vanda Jarošová.

Co obléct na jaře, abychom se cítili šťastnější? Poslechněte si celý rozhvor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva
Spustit audio

Související