Proč mají pánské košile a kabáty knoflíky napravo a dámské nalevo?

24. leden 2023

Má to své kořeny v minulosti a existuje hned několik teorií, proč to tak je. Která je nejpravděpodobnější? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Možná jste si toho nevšimli, ale košile i kabáty mají zapínání na knoflíky na různých stranách podle toho, zda jsou určeny pro pány nebo dámy. Holky mají knoflíky nalevo, kluci napravo. Dnes už to sice není tak přísné a i dámské oblečení začíná mít knoflíky napravo, ale ve většině případů to tak stále je.

Kde se to ale vzalo? Přesnou pravdu se asi nedozvíme, protože se to tak dělá už strašně dlouho. Existují však zajímavé teorie. Podle jedné je to kvůli tomu, že dámy v minulosti často potřebovaly při oblékání složitých šatů se spoustou knoflíčků pomoc služebných.

Ty stály před svou paní a zapínaly ji. Pokud budeme předpokládat, že většina lidí jsou praváci, šlo jim to líp s knoflíky z jejich pohledu napravo – z pohledu oblékané dámy tedy nalevo. Pánové se častěji oblékali sami, a tak se jim zase hodilo mít ze svého pohledu knoflíky napravo.

Další vysvětlení říkají, že to má něco společného s jízdou na koni, nebo kojením. To už vám ale prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související