Není žížala jako žížala. Víte, kolik druhů u nás žije a jak poznáte, kde má „hlavu“?

10. srpen 2022

Žížala je nejznámější tvor z kmene kroužkovců. Není ale moc oblíbená, mnozí lidé se jí štítí. Přitom bez žížal by došlo k rozvrácení ekosystémů.

Na světě žije přes pět tisíc druhů žížal! U nás byste našli kolem padesáti druhů. Přední část žížaly je užší a vybíhá v hmatový prstík, který pomáhá žížale při orientaci, zadní část je naopak zaoblená. Na těle má i takzvaný opasek. Zadeček žížaly je od opasku více vzdálen, než konec, kde má ústa. Tak tedy bezpečně poznáte, kde má žížala „hlavu“.

Jak se žížaly pohybují, když nemají nohy? A proč jsou v přírodě důležité? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Jak poznat, kde má žížala hlavu?

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související