Neskákejte do studené vody. Hrozí vám nejedno nebezpečí, apeluje extrémní plavec

14. červenec 2023

Proč neskákat do neznámých vod? Jak dlouhá je trasa přes kanál La Manche? A jak do sebe při dálkovém plavání dostávají sportovci potravu? Zeptali jsme se Filipa Jíchy. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do sportovního Klubu Rádia Junior připlaval dálkový a extrémní plavec Filip Jícha. V rozhovoru s moderátorem Jirkou Kohoutem si povídali o vodních nástrahách i o přeplavání kanálu La Manche.

Živel jménem voda

Letní období se pojí s koupáním. A to nejen v zahradních bazénech, ale i řekách, jezerech nebo mořích. Přitom teplota vzduchu je vyšší než teplota vody. Je tedy potřeba naše tělo připravit na tento rozdíl. „Je lepší do vody vstupovat pomalu, osmělit se. Říká se, že do vody skákat je vlastně dvojí nebezpečí, kor když tu vodu neznáš,” varuje plavec.

Zimní plavec Filip Jícha starší se synem Filipem

V neznámých vodách mohou být nástrahy třeba ve formě kamenů, které by nám mohly nehezky ublížit. Když jsme ze sluníčka přehřátí a skočíme do studené vody, můžou se mám taky stáhnout cévy a můžeme omdlít. 

Cesta přes La Manche

Výzvou pro dálkové plavce je přeplavat kanál La Manche, který odděluje pevninskou část Evropy od Britských ostrovů. Nejkratší přímá trasa k jeho zdolání měří 33 kilometrů, ale plavci musí většinou urazit víc. 

Vyráží kolem třetí nebo čtvrté hodiny ranní. Vedle nich po celou dobu pluje loď, která sportovce kontroluje. „Plavec nemá jinou možnost, než se držet lodi a lodivod je tam od toho, aby ho přes ten kanál bezpečnou cestou převedl.” 

Oběd ve vodě

Plavec během této dlouhé cesty musí samozřejmě i jíst, protože vydává velké množství energie. Jídlo se mu z lodi podává na takzvané krmné tyči. Nejčastěji se jedná o banány, broskve, vývary, které obdrží jednou za půl hodiny. Na spořádání daného jídla má přitom pouhých 30 vteřin.

Jestliže vás zajímá, jak se mentálně připravit ma takový výkon, jaká hrozí nebezpečí nebo jak se na přeplavání kanálu La Manche připravuje Filipův syn, poslechnete si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jiří Kohout , bva
Spustit audio

Související