Všechno, na co sáhnete, může být jedovaté nebo kousat, varuje potápěč, který miluje ledové vody

7. leden 2022

Jak se František Pudil dostal k potápění, proč ho láká Bílé moře a je dobré hladit vodní živočichy? Dozvíte se v Klubu Rádia Junior

Potápěč František Pudil život pod hladinou objevuje a fotí už mnoho let. Veroniku Hájkovou zajímalo, jestli je to koníček pro každého a jak se chovat, když při něm potkáte nějakého vodního živočicha.

Sen o díře v ledu

Čtěte také

Spousta lidí si myslí, že se nejradši potápím v teplé vodě korálových moří v Egyptě a podobně. Moje vysněné místo, kde jsem se už potáběl a chtěl bych se tam vrátit, je ale Bílé moře,“ prozrazuje František. Jeho přání je zvláštní tím, že tohle vnitrozemní moře Severního ledového oceánu je pěkně studené. 

„Potápěl jsem se tam tak třicet kilometrů od severního polárního kruhu. Bohužel jsem tam byl na podzim, kdy to ještě nebylo zamrzlé, takže očekávám, až se tam dostanu příště, tak tam budu na jaře," plánuje si. To bude totiž moře pokryté ledem, ve kterém se musí nejdřív vyřezat díra. Potápěči se před ponorem přivážou na provázek, který někdo seshora hlídá.

Podvodní fotografie Františka Pudila vypadají jako z nějakého sci-fi filmu

„Je to tam studené, ale nádherné. Je tam čistá voda a spousta makro a mikro života, občas nějaká větší ryba, sněžní krabi,“ vypočítává František. V ledové vodě se mu dobře fotí.

Obdivovat, ale nehladit!

Na potápění má rád, že při něm zapomene na všechny starosti běžného života. Pod vodou je mu příjemně. „Já se tam cítím fajn, bezpečně. Nebojím se tam, bojím se na silnici,“ říká.

Když se kolem vás při potápění prohánějí krásné barevné rybky a další roztomilá zvířátka, mohl by být někdo v pokušení si je pohladit. „Ryby nejsou úplně mazlíci, takže se na ně nemá nikdo sahat,“ myslí si o tom František.

„Dříve se tradovalo, že se potápěči vozí na želvách. To můžete tu želvu i utopit.“ Lidé by prostě neměli obyvatele vodní říše stresovat.  „Není to dobrý nápad, zejména v moři,“ varuje zkušený potápěč. „Všechno, na co sáhnete, čeho se dotknete, může být jedovaté, píchat, kousat. Je to nebezpečný. Určitě bych to nedělal.“

Jaký je rozdíl v potápění ve slané a naopak ve sladké vodě? A jak František učí své klienty základy tohoto krásného koníčku? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související