Netroufám si, nemám na to a nestydím se za to. Odbornice radí, jak reagovat při problémech v partě

17. duben 2023

Jak se vyrovnat s odmítnutím? Jaké výhody přináší parta, která dohromady něco tvoří? A jak vyjádřit nesouhlas s něčím, co se mi nelíbí?

Pozvání do Linky důvěry přijala lektorka osobního, partnerského i rodinného restartu Alžběta Skleničková. Hlavním tématem rozhovoru s moderátorkami Denisou Kimlovou a Danielou Chrastinovou byla parta.

Každý jsme součástí nějaké party. Ať už ve škole, na kroužcích, ve sportovních oddílech nebo třeba doma. Ne vždy je ale parta taková, jakou bychom si ji přáli. Můžeme se cítit odstrčení, nemusíme souhlasit s něčím, co se v partě děje nebo se naopak chceme do nějaké skupiny přátel dostat, ale nevíme jak.

Jak překonat strach

Prvním a často nejsložitějším krokem bývá partu, do které se chci přidat, oslovit. Problém s tím mívají i dospělí, kteří si strach z odmítnutí nesou z dětství. „Jinak než tréninkem se člověk nenaučí přijímat to, že občas mě někdo přijme a občas ne,“ vysvětluje odbornice.

Nejlepší je však najít si takovou skupinu přátel, která dohromady něco tvoří a má společnou vizi. To vám zaručí i to, že najdete společnou řeč a budete mít co sdílet.

Nechci trhat partu

Pokud se ve skupině přátel žádnou dít věci, se kterými nesouhlasíte a do kterých jste tlačeni proti své vůli, je potřeba se tomu postavit. Chce to ale odvahu.

Nejdřív je dobré si najít nějaké nové prostředí, aby na to člověk nebyl úplně sám. čelit nátlaku party, když nemáte jiné kamarády je těžké. Největší odvahou je říct NE. „Často pomůže, když člověk použije slovo netroufám. Nemám na to a nestydím se za to,” radí jak reagovat.

Jak se vyrovnat s tím, když nás někdo vyloučí z party, když se rodičům naše skupina nelíbí, nebo když v ní není náš nejlepší kamarád? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Daniela Chrastinová , Denisa Kimlová , bva
Spustit audio

Související