Mám pocit, že už s tím umím žít, říká o panických atakách Iva Frühlingová

28. únor 2023

Jak rozeznat panikaření od panické ataky? Kdy ataky vznikají? A jak pomoci lidem, kteří trpí úzkostnými poruchami? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klubu Rádia Junior jsme si v Lince důvěry povídali s psycholožkou Barborou Downes a zpěvačkou Ivou Frühlingovou. Hlavním tématem rozhovoru, kterým nás provedla moderátorka Klára Nováková, byly panické ataky, se kterými má Iva osobní zkušenost.

Panika, panikaření a panické ataky

Každý z nás zná jistě pojem panika nebo panikaření. Může nás potkat ve chvíli, kdy píšeme neohlášenou písemku ve škole nebo když v testu z matematiky použijeme jiný vzorec a už nám nezbývá čas ho opravit. Panické ataky jsou něco ale docela jiného a závažnějšího. „Mluvíme o intenzitě, kdy vůbec nemáme pod kontrolou ani co dělá naše tělo, ani co dělají naše myšlenky,“vysvětluje psycholožka. Zkratka naše hlava i tělo si s námi dělá co chce a my nejsme schopni to ovlivnit.

Často vznikají ve chvílích, kdy už máme všeho nad hlavu, dlouhodobě se stresujeme. Stejně tak tomu bylo i u zpěvačky, modelky a moderátorky Ivy Frühlingové, kterou nečekaná panická ataka zasáhla na silnici, když řídila auto s několikaměsíčním synem. Po vyhledání pomoci se ale naučila s úzkostnou poruchou fungovat.„Mám pocit, že už s tím umím pracovat, umím s tím žít. Překvapilo mě, co všechno mozek dokáže,” říká s údivem Iva.

Zpěvačka, spisovatelka, moderátorka Iva Frühlingová

Uklidňovat vlastním dechem

Pokud se s panickou atakou setkáme my sami, měli bychom se pokusit uklidnit. Začít hluboce dýchat tak, aby výdechy byly delší než nádechy, protože se tělo potřebuje zbavit kyslíku, který se při úzkostem stavu nasbíral ve velkém množství. Pomoci nám taky může nějaká hezká myšlenka, vzpomínka, ke které se upneme.

Pokud jsme v opačné roli a musíme pomoci někomu, kdo si panickou atakou prochází, měli bychom působit klidně. To znamená, že zpomalíme hlas a pokusíme se pozornost dotyčného člověka upnout na něco jiného. „Potřebujeme ho vytrhnout z vnitřního světa, kde je ta hrůza,“ tvrdí psycholožka Barbora Downes. Můžeme se ptát na to, co má rád, co se mu líbí.

Jestli byste rádi zjistili, co dalšího může pomoci vám nebo vašim blízkým, a jak se s panickou atakou vyrovnala Iva, poslechněte si Klub Rádia Junior

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva

Související