O šikanování dětí dospělými se moc nemluví, upozorňuje spisovatelka Lehečková. Sama si to zažila

16. únor 2022

Otřesná zkušenost z dětství přiměla oceňovanou autorku Hanu Lehečkovou, aby své zážitky využila jako varování pro ostatní.  Další rozhovory s inspirativními lidmi najdete na webu Rádia Junior.

Spisovatelka Hana Lehečková je na Rádiu Junior jako doma. Vlastně nejen tam, ale v celém Českém rozhlase. V sobotu 12. února 2022 měla premiéru její rozhlasová hra o nešťastné dívce, které ubližují ti, kteří by jí měli být oporou.

Někteří dospělí překračují hranice toho, co by si měli k dětem dovolit. Není potřeba věřit úplně všemu, co vám dospělí řeknou.
Hana Lehečková

Jana Rychterová se držitelky literární Ceny Jiřího Ortena zeptala i na to, kde bere inspiraci a proč se kromě pohádek nebojí psát ani o nepříjemných věcech.

Spisovatelka a ajťák v jednom

Hanka pracovala pro Rádio Junior jako webeditorka. Může se zdát, že taková pozice nejde dohromady s uměleckou duší spisovatele. „Můj táta býval ajťák. Takže když jsem vyrůstala, tak jsem hodně často přicházela do kontaktu s počítači. Práci s nimi a internetem mám ráda,“ vzpomíná. K umění však měla vždycky blízko. Když zjistila, že na vysněné herectví je moc stydlivá, vystudovala obor Teorie a kritika na pražské DAMU a začala se věnovat psaní.

Čtěte také

S rozhlasem je ale spojená i jinak. Jako úspěšná autorka napsala hned několik příběhů, které jste mohli slyšet ve vysílání. Stačí, když naťukneme: Johana a továrna na sny, Já to nechápu, Co se stalo se Zuzanou. Kromě toho má na svém kontě i divadelní hry a knihy. Každý milovník pohádek by například měl mít ve své knihovničce její kouzelné vyprávění Co se děje v Podpostelí.

Nebojí se psát o strašácích z dětství

Právě hra Co se stalo se Zuzanou měla nedávno premiéru. Je hodně napínavá, protože v ní dva sourozenci pátrají po tragickém osudu své starší sestry, kterou nikdy nepoznali. Příběh je volně inspirován Hančiným románem pro dospělé s názvem Poupátka. Smutnou roli v němu hraje šikana nejen od dětí, ale i od dospělých.  

Proč ji napadlo psát o takových věcech? Sama totiž kdysi něco podobného zažila. „Přišlo mi důležité to předat i dalším lidem, aby věděli, jak to vypadá, když se dítě ocitne ve slepé uličce, kdy s ním manipuluje dospělý člověk," vysvětluje. „Je důležité, aby děti dokázaly tohle chování okolo sebe rozeznávat a díky tomu se takovým lidem vyhýbat.“

Její nová rozhlasová hra je určena nejen dětem, ale i rodičům. Těm totiž může ukázat, na co by se měli zaměřit a jak poznat, když se s jejich potomkem něco děje. Pokud si sami něčím takovým procházíte, nezapomeňte, že se máte vždy komu svěřit. Telefonní číslo Linky bezpečí je 116 111, email pomoc@linkabezpeci.cz.

Proč jako malá milovala knížku Děti z Bullerbynu? Jak moc je k ní kritický její první čtenář, dvorní ilustrátor a manžel v jedné osobě Ondřej Dolejší? A „kecá“ do práce režisérům, kteří natáčejí podle jejích příběhů? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související