Odpadky na silnicích ohrožují lišky. Jejich osud může ovlivnit každý z nás

5. březen 2024

Proč se nejčastěji ocitají lišky na záchranných stanicích? Jak jim můžeme pomoci my lidé? A který nový film vám představí liščí říši? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Zvířecí Klub Rádia Junior navštívil Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů. S moderátorkou a zvířecí agentkou Veronikou Hájkovou nahlédli do říše lišek. Ty nás již od dětství provází jako postavy z pohádek. Jako chytré kmotry a jsou symbolem moudrosti.

Past na lišku

Lišky jsou taky nezbytnou součástí zvířecí říše, a proto bychom na ně měli dávat pozor. Čím dál častěji se vyskytují ale i v blízkosti měst, kde složitě shánějí potravu.

Ocitají se tak na silnicích, kde pojídají pohozené odpadky a často podléhají zraněním spojeným s nárazy aut. „Ty odpadky u silnic můžeme vyřešit všichni, když se budeme chovat jako lidi a nebudeme je tam vyhazovat,“ říká Karel.

Pokud v lese narazíte na podobnou past, nepřibližujte se k ní a zavolejte policii!

Na záchranné stanici se ocitají ale i lišky, které se chytají do zakázaných kovových pastí. Záchranář popisuje i jeden smutný osud zvědavé lišky: „Šlápla do želez a měla úplně useknutou tu koncovou packu.“ Takovým liškám se snaží v záchranné stanici pomáhat, protože za jejich zranění může člověk. 

Kdybyste v lese narazili na kovovou past, neotálejte a zavolejte polici. Rozhodně si s ní ale nehrajte a ani se nesnažte ji sami zlikvidovat!

Liška obecná

Lišky v kinech

Liščí svět vám může přiblížit i dobrodružná pohádka Max a Mája: Příběh lištiček, která právě běží v kinech. Nepojednává o liškách z našich končin, ale o těch polárních. Ve filmu se objeví i vlk, kterému se ale v reálném světě lišky spíše vyhýbají. „Liška jde vlkovi asi z cesty, ale zase se ráda se přiživí na tom, co vlk strhne,“ dokazuje Karel liščí moudrost a vypočítavost.

Zajímá vás, jak lišky žijí ve volné přírodě nebo proč není vhodné lišky odchovávat? To se dozvíte při poslechu Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související