Paleoichnolog zkoumá stopy pravěkých živočichů. Prozradil i to, jak vzniká kočičí zlato

6. duben 2021

Sbíráte rádi kameny? Vracíte se z výletů s plnými kapsami šutrů, abyste doma mohli přemýšlet, jak se který jmenuje? Tak to vás povídání Radka Mikuláše chytí.

Hostem Klubu Rádia Junior byl Radek Mikuláš, který o kamenech ví všechno. Jeho specializací je totiž paleoichnologie. To je věda, která zkoumá zkamenělé stopy pravěkých živočichů.

Co je to kočičí zlato?

Krystal se tvoří hluboko pod zemí, kde se do něj může dostat další prvek z horké minerální vody. Ta je totiž naplněná dalšími prvky, které se do kamene vysráží.

Pak někdy najdeme kámen s proužkem čehosi lesklého, čemu se říká kočičí zlato nebo kočičí stříbro. To může být pyrit nebo slída. Bohatství vám sice tedy takové zlato nepřinese, ale je to krásný kousek do sbírky.

Paleoichnolog Radek Mikuláš

Kam u nás vyrazit za kameny?

Jaká oblast v Česku je nejzajímavější, co se týče kamenů? Jsou to zřejmě Krušné hory, kde najdeme nejvíc druhů.

Radek Mikuláš prozradil, že různých druhů minerálů jsou tisíce. A mohou vznikat i nové. Stává se to třeba na haldách, kde probíhá těžba. „Příroda začne dělat divy, začne si hrát a začne minerály vytažené z hlubin země přetvářet v nějaké jiné“, prozradil Radek.

 

Paleoichnologie zoumá zkamenělé stopy živočichů - třeba dinosaurů

Dá se poznat stáří kamene?

No jasně! Existují na to různé vědecké metody, ale dá se to dost přesně určit i podle zkamenělin, které jsou v hornině. Když najdete stopu dinosaura, kámen je z druhohor. Jakmile objevíte stopu trilobita, můžete si být jistí, že kámen je ze starších prvohor.

A víte, že Radek objevil stopu dinosaura? A že ji můžete vidět na výstavě? Poslechněte si celé audio a dozvíte se víc.

 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související