Playstation, nebo plastikový model?

Možná se budeme divit, ale dneska ještě sem tam existují děti (především kluci), které dají přednost tzv. modelařině před sezením u počítače či mobilu. Že tomu tak je nám potvrdil zanícený modelář Alan Tretera, zakladatel a předseda MK První Mini Z Racer Klubu.

Vytvářet a stavět trojrozměrné modely čehokoli (aut, vlaků, letadel, budov nebo dokonce lidí) vyžaduje notnou dávku trpělivosti, zručnosti a odhodlání, a právě proto bychom tento koníček, druh trávení volného času, měli u dnešních dětí podporovat. Konec konců i modelařina se vyvíjí a se stále dokonalejší elektronikou může být přitažlivá a inspirativní i pro dnešní „klipovou a komiksovou“ generaci. Zatímco my a naši tatínci jsme upřednostňovali plastikové modely do vitrín a v případě funkční modelařiny (zabývá se vším, co létá, pluje či jezdí) jsme si všechno museli vyrobit sami včetně serva (tj. součásti řídícího mechanismu rádiem řízených modelů), mohou si dnešní děti pořídit takřka všechno (vlastnit vysílačku byl tehdy obrovský problém, to mohli jen lidi ze Svazarmu). A to je lákavé, modelářství jde s dobou a tak největším hitem současnosti jsou jak jinak než drony.

Kde najít ideální kroužky pro vaše děti, co všechno jim může modelařina dát a k čemu jim může pomoct v budoucím profesním životě, si můžete poslechnout v následujícím audiu.

Spustit audio