Pod pokličkou s historičkou: Lidé kdysi léčili mor cibulí, nesměli jíst hmyz a z mechu si vyráběli mouku

7. září 2023

Kde se dočteme, co se v historii nesmělo jíst? A jaká surovina se používala na léčbu nadměrného ochlupení? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior jsme si povídali s historičkou a šéfredaktorkou časopisu Časostroj Jitkou Tláskalovou. Moderátorku Janu Rychterovou zajímalo například i to, které potraviny byly v historii zakázané a proč.

Zákaz s dobrým úmyslem

Čtěte také

Velké množství příkazů a předpisů týkajících se jídla obsahuje Bible. Z jejího Starého zákona například židovská kultura čerpá zákaz pojídání vepřového masa. „V teplém prostředí se to vepřové maso velice rychle kazilo. Bylo tak potenciálně nebezpečné,“ podává Jitka celkem praktické vysvětlení, proč se jednalo o zapovězenou potravinu.

Proto bylo pro kulturu žijící v teplém prostředí lepší stravovat se jiným masem. Židé směli například pojídat jen velké savce, kteří měli rozdělená kopyta. To je taky jeden z důvodů, proč se nemohli jíst velbloudi. Ten totiž rozdělená kopyta nemá.

Zákaz pojídání chameleonů

Příkazy stanovené v Bibli se vztahují i na vodní živočichy. „Je zapovězené vše, co nemá šupiny, to znamená, že se můžou jíst ryby, ale nesmí se jíst mořské plody,“ vysvětluje historička. Proto si lidé nemohli pochutnat na krevetách nebo třeba mušlích.

Zákazy se týkaly i ptáků. Nesměli se jíst masožraví, hmyzožraví, mrchožraví ptáci ani jejich vejce. „Největší kategorií jsou drobní obratlovci, nesmí se jíst myši, nesmí se jíst chameleoni, nesmí se jíst ještěrky,“ překvapuje Jitka Tláskalová. Pokud se takoví obratlovci dotkli například krbu nebo pece, musela se rozbít.

Historické léčivé potraviny

V minulosti existovaly i potraviny, kterým lidé přisuzovali až zázračné účinky. To se týkalo třeba cibule, která byla ve středověku považována za lék na onemocnění morem. Lidé se s ní potírali. „Lepru a nadměrné ochlupení léčili pomocí zelí,” doplňuje Jitka tehdejší metody.

Pokud chcete zjistit, jak se vyráběla mouka z mechu a k čemu všemu ji naši předkové využívali, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související