Podle Štěkánky the Učitelky musí děti v učivu najít smysl, ne se jen honit za jedničkami

29. leden 2024

V čem může hon za jedničkou škodit? Jaké máme typy motivace? A proč je důležité hledat v učivu smysl? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Linky důvěry Klubu Rádia Junior dorazila Štěpánka Cimlová alias Štěkánka the Učitelka, která se na TikToku věnuje jevům v českém školství. S moderátorkou Janou Rychterovou probrala motivaci i touhu po dobrém známkování.

Touha po jedničkách

Snad odjakživa mají žáci pocit, že jednička ve škole znamená ten nejlepší výsledek, kterého se musíme snažit dosáhnout. „Je to úplně umělá věc. Někdo se učí kvůli jedničkám, dělá věci kvůli odměně,” myslí si Štěpánka.

Často se tak děti učí látku, která je nebaví nerozumí jí. A to vše jen kvůli tomu, aby dostaly odměnu – jedničku. Na různých školách právě proto existuje místo známek slovní hodnocení, které může žákům více vyhovovat

Hledání smyslu

Jedničky můžou být taky zdrojem motivace. „Motivace se tradičně rozděluje na vnější, která jde zvenku, to jsou odměny – jedničky, nebo tresty – pětky,” říká influencerka. Druhým typem je motivace vnitřní: „Věci děláš, protože je dělat chceš, ale ne že se ti zrovna zachce, ono se taky někdy nechce, ale že najdeš v těch věcech smysl.”

Právě hledání smyslu ve věcech je pro děti důležité. Aby se nehonily jen za známkami, ale snažily se zaměřit na to, co je skutečně baví, co je naplňuje a v čem se chtějí rozvíjet. „Když nehledáš ve věcech smysl, jdeš jenom po jedničkách a po odměnách,” vysvětluje Štěpánka. „Je to jako když dáš fotku na sociální síť a dostaneš like,” přirovnává Štěpánka. Zkrátka musíme vědět, proč věci děláme. A to nejen ve škole.

Pokud se chcete o Štěpánce Cimlové a její práci dozvědět více, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe

Související