Učíme se naši historii, aby děti věděly, kdo byl Karel IV. a Komenský, popisuje česká učitelka v New Yorku

14. srpen 2023

Co dělají děti v USA ve svém volném čase? Co se Ireně na Americe nejvíc líbí a co má radši u nás? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do studia Rádia Junior ke Kláře Novákové zavítala Irena Michalčik, která učí ve Spojených státech amerických (zkráceně USA) na základní škole a taky na české škole v New Yorku.

Děti, které s rodiči odjedou na delší čas z Česka do Ameriky, mají možnost vedle své běžné americké školy navštěvovat i školu s výukou v jejich mateřském jazyce. Chodí tam i děti, které se v USA narodily a jeden nebo oba rodiče pocházejí z Česka a chtějí, aby jejich potomci znali češtinu. Výuka probíhá pár dní v týdnu. Irena za oceánem učí starší děti kolem 13 let. 

Čemu se v poslední době s dětmi věnují? „My se teď zaměřujeme hlavně na konverzaci. Když přiletí sem do Čech za babičkou a dědečkem a za rodinou, mají tady bratrance, sestřenice, tak aby se domluvily česky,“ popisuje Irena. „Čteme i různé zábavné příběhy, učíme se trochu o historii ČR, aby věděly, kdo to byl Karel IV. a Jan Amos Komenský,“ dodává.

Jak probíhá výuka v americké škole? Jak se Irena dostala do USA a jak se jí tam líbí? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související