Pozůstatky dinosaurů dnes můžeme hledat i pomocí dronů, pochvaluje si paleomalíř Jan Sovák

27. červen 2023

Kdo je to paleomalíř? Co všechno by měl ovládat? A jak se jmenuje jediný český dinosaurus?

Hostem Klubu Rádia Junior byl Jan Sovák, spisovatel a paleomalíř. S moderátorkou Janou Rychterovou si povídali především o pravěku, dinosaurech, jejich jménech i o práci paleomalířů.

Dopisy Zdeňku Burianovi

Jan Sovák je paleomalíř, paleoartista. To znamená, že se věnuje především malbám a kresbám s pravěkou tematikou. Jeho největším vzorem a inspirací byl ilustrátor Zdeněk Burian, který vytvořil například obrázky pro Štorchovo dílo Lovci mamutů.

„Já jsem dokonce byl tak drzý, že když mi bylo 11 let, tak jsem mu poslal svoje obrázky, aby se taky podíval, že někdo jiný maluje šavlozubé tygry, dinosaury a mamuty a on mi odpověděl. Dokonce mi napsal, co dělám dobře, co dělám špatně,“ říká s údivem Jan Sovák.

Práce paleomalíře

Práce paleomalíře je možná náročnější, než by se mohlo zdát. „Nejedná se jenom o hezké obrázky. Ten vědecký podklad, vědecká správnost, musí být vždycky na prvním místě,” ujasňuje. Proto je důležité, aby se paleomalíř vyznal v anatomii zvířat a uměl si představit, jak zvířata, která rekonstruuje, mohla ve svých dobách vypadat a žít.

Díky paleontologům a paleomalířům známe v dnešní době přes 1000 druhů dinosaurů. „Čím dal tím víc se nachází dinosauři, protože máme nové technologie. Dneska se dají dokonce dinosauři hledat pomoci dronu,” překvapuje Jan Sovák.

Jak dinosauři ke jménům přichází

Na území České republiky byl nalezen pouze jeden jediný kosterní pozůstatek dinosaura. Byla to část stehenní kosti. Podle té se rekonstruoval dinosaurus, který získal jméno podle dvou velikánů – ilustrátora Zdeňka Buriana a paleontologa Josefa Augusty. A tak se dodnes jediný známý český dinosaurus jmenuje Burianosaurus Augustai.

Pokud vás dinosauři fascinují a chtěli byste o nich zjistit víc, neváhejte a poslechněte si Klub Rádia Junior. Audio najdete nahoře v článku hend pod obrázkem.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související