Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říkávali naši předci. Z plodů můžete připravit džem i léčivý sirup

22. srpen 2022

Zahradník prozradí, co všechno se sklízí na konci léta. Jaké dobroty můžete vykouzlit například ze zralých bezinek? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Zahradník František Hlubocký opět prozradí zajímavé tipy nejen ze zahrádek. S moderátorem Zdeňkem Novákem si povídali i o dešti a ptácích. Léto vrcholí a kolem se děje spousta zajímavých věcí.

Zázračná bezinka

Možná uvíte, že bílé květy bezu černého se dají na jaře zpracovat na výbornou šťávu nebo i smažit jako řízek. Tahle rostlina toho ale nabízí mnohem víc. Její černé plody, které vypadají jako malé korálky, se teď v srpnu ještě musí nechat ještě chvíli dozrát, ale pak se s nimi dají vykouzlit divy.

Šťáva z květů bezu černého

„Ona bezinka vůbec je celá léčivá, včetně dřeva a kůry,“ vysvětluje František. Naši předkové tento keř sázeli u chodu do domů, protože věřili, že v něm sídlí dobří duchové. Vážili si ho i pro jeho léčivé účinky. Možná znáte i další oblíbenou léčivou bylinku – heřmánek. Existuje jedna taková stará říkanka: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Tak moc si ho lidé cenili.

Marmeláda se skořicí

Z černých plodů bezinky se vyrábí šťáva, kterou si můžete přidat do čaje, když vám není dobře a třeba vás bolí hlava. Dá se z ní připravit i marmeláda. Okoření se hřebíčkem a skořicí a lívance s ní pak chutnají podle Františka naprosto skvěle.

Máme ale jedno důležité varování! Bez nikdy netrhejte a už vůbec neochutnávejte sami, ale vypravte se na něj s rodiči. Mohli byste si ho totiž snadno splést s něčím jedovatým.

Bez černý

Kterým květinám se říká naháče? Jaké ptáčky můžete pozorovat na konci léta? Poslechněte si celý podcast a dozvíte se mnohem víc.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , kpe
Spustit audio

Související