Řízky z pampelišky a zázračná voda z kontryhele. Bylinkářka radí, jak vařit z léčivek
Bylinky nejsou jen pro pohádkové babičky a čarodějnické lektvary. Kouzlit s nimi můžete i vy. Zkušená bylinkářka Radka Svatošová ví, jak na to.
Radka Svatošová nedá na bylinky dopustit. Doma jich má plno. Pořád něco sbírá a suší. Zkušená bylinkářka si své znalosti nenechává pro sebe a pořádá kurzy pro všechny, kdo se chtějí naučit, jak bylinky používat. Spoustu zajímavých tipů prozradila i moderátorce Jitce Slezákové v Klubu Rádia Junior.
Mouka z jetele
Bylinky může sbírat každý, protože rostou všude kolem nás. Věděli jste například, že takový jetel (ať už plazivý, nebo luční) je nejenom léčivý, ale i moc dobrý? Jeho květy můžete sníst jen tak nebo je usušit a rozemlít na mouku.
„Je to docela vydatná mouka a může se přidat třeba do palačinek,“ říká Radka. Když tuhle rostlinku nasbíráte mamince, také to ocení, protože čaj z jetelíčku je pro ženy velmi prospěšný.
Zázračná voda z kontryhele
Některé bylinky ani nemusíte jíst, aby vám pomohly. Když na louce ráno narazíte na kontryhel, všimněte si, že má na sobě čiré kapičky. Vypadají jako rosa, ale podle Radky je to léčivá voda, kterou rostlinka vylučuje. „Já třeba dělám to, že se s ní potřu obličej a ona udělá takovou krásnou pleť,“ radí bylinkářka.
Při užívání bylinek je ale také potřeba dávat pozor na otravu. Zas tolik jich sice jedovatých není, ale je dobré je znát a sbírat jen to, co známe. Doslova kouzla se dají dělat i s obyčejnou pampeliškou. Můžete si z ní dokonce připravit řízky! Stačí je obalit jako normální řízek a osmažit.
Jak si připravit výborný čaj z čerstvých bylinek? I to se dozvíte, když si poslechnete celý podcast.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Související
-
Tohle psovi nikdy nedávejte! Jaké jídlo mu škodí?
Jaké jídlo nikdy nedávat psovi? Naše dobroty mu můžou vážně uškodit. Nesmí čokoládu, ale i některé druhy zeleniny, ovoce a dokonce masa. Poslechněte si víc.
-
Která potravina vydrží i tisíce let, aniž by se zkazila? Možná ji máte doma i vy
Prakticky každý má tuhle dobrotu doma a možná ani neví, že u ní vlastně skoro nemusí kontrolovat, jestli už „není prošlá“.
-
Na tyhle potraviny často zapomínáme a je to škoda. Co bychom určitě měli vrátit do jídelníčku?
S výživovým poradcem Ivanem Machem si Roman Víšek povídal o zdravém jídle. Na jakou skvělou zeleninu se skoro zapomnělo, i když ji známe více jak čtyři tisíce let?