Přízrak z hlubin: Dokáže krakatice ulovit vorvaně? První její fotka je z roku 2004

28. září 2023

Kolik tento přízrak z hlubin měří a jak loví? A proč toho o ní moc nevíme?Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Krakatice obrovská je jedním z největších druhů hlavonožců na světě. Má osm ramen a dvě dlouhá chapadla. Je to tak trochu tajemný přízrak z hlubin oceánů, protože o jejím životě toho zatím moc nevíme. Doma je ve všech světových oceánech.

Krakatice obrovská na ilustraci

Protože žije ve velkých hloubkách od 200 do zhruba 1200 metrů pod hladinou (ale možná dokáže zavítat i do hloubky 6000 metrů), je těžké ji zkoumat v přirozeném prostředí nebo vůbec zachytit. První snímky živých krakatic jsou tak až z roku 2004 a video dokonce až z roku 2006. Většinu toho, co o nich víme, vědci vyzkoumali na tělech mrvých jedinců vyplavených na břeh.

Námořníci v historii vyprávěli příběhy o krakaticích potápějících lodě (3D ilustrace)

Nejdelší uhynulý exmplář měřil 18,5 metru. I podle stop na tělech ulovených vorvaňů, se kterými krakatice občas bojují (protože jsou na vorvaním jídelníčku), mohou ale podle vědců měřit až 40 metrů! Jejich oči (společně s kalmarem Hamiltonovým) jsou největší v živočišné říši, větší než lidská hlava. 

Jak dlouho tento tvor žije? Vo všechno loví a dokáže přemoct vorvaně? A kde se vzaly historky námořníků o krakenovi? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související