Proč koníček mořský nevypadá jako běžná ryba a opravdu mláďata rodí sameček?

21. červen 2021

Tahle malá rybka se na první pohled odlišuje od ostatních mořských ryb svým neobvyklým vzhledem. Je ale výjimečná taky způsobem rozmnožování. 

Koníček mořský, známý také jako mořský koník, není zrovna rychlá rybička. Většinu času se jen tak vznáší ve vodě. Vědcům dlouho vrtalo hlavou, proč se koníčci vyvinuli do tvaru, který nepřipomíná ryby a zdá se celkem nepraktický.

Teprve nedávno zjistili, že koníci kořist nepronásledují, ale čekají až popluje kolem a prudce ji nasají do tlamy. Esovitě stočené tělo jim umožňuje natáhnout krk a zvětšuje tedy jejich dosah při lovu z místa.

A jak je to s těmi mláďaty? Opravdu je rodí sameček a ne samička? Ano! Jak to probíhá? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související