Proč některé kytky jedí maso?

9. září 2020

Největší masožravky si troufnou na hmyz, žábu nebo dokonce hlodavce. Spolkly by i vás? Zeptali jsme se botaničky Věry Hroudové.

Dokázala by nějaká květina sníst člověka? Nebojte, nemáte se rozhodně se čeho bát, uklidňuje botanička Věra Hroudová z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze, kterou si do Klubu pozvala Jana Rychterová

Vybíravé masožravky

Masožravé rostliny jsou pěkně vybíravé. „Na vlastní oči jsem viděla, co všechno vyplivnou“, říká Věra. Co masožravkám nechutná? To si poslechněte v audiu.

Chcete vědět, proč vlastně masožravky žerou maso? Jak se k tomu dostaly a proč to jiné kytky nedělají? „Masožravost je takový fígl, jak si pomoci k něčemu lepšímu, než jenom k tomu, co má rostlina v půdě kolem sebe,“ dodává botanička Věra.

Víte, na co šlapete?

Víte, že podle rostlin se dá poznat, jakou horninu máte pod nohama? Věra k tomu prozradila: „Když budete s rodiči chodit po horách, tak si všimnete, že když půjdete po žule, tak tam těch rostlinných druhů moc nebude. Jakmile přejdete na vápenec, tak se i laik začne divit, protože tam je těch druhů rázem jako mávnutím kouzelného proutku strašně moc.“

Pozor na zalévání!

Věděli jste, že přílišná péče květinám spíš škodí? „Často se bohužel stane, že když někomu rostlina začne schnout od listových špiček, tak si řekne – jé, ona schne, chudinka, tak ji ještě zaleju. A tím dokoná zkázu. Rostliny neumí křičet a takhle signalizují, že té vody je moc a že už se ty kořínky dusí,“ vysvětluje Věra.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související