Víte, kde se vzalo slovo muchomůrka a které houby voní po kokosu nebo rybách?

20. červenec 2020

Kde se berou názvy hub a jaké vůně mohou mít? Mykoložce Tereze Tejklové jsme položili i zásadní otázku, která zajímá všechny houbaře. Rostou? 

Mykolog je odborník, který se zabývá houbami. Ale to neznamená, že chodí po lese, sbírá je a pak si z nich udělá smaženici. Mykolog totiž není „jen“ houbař. O svých oblíbencích s kloboučky píše články a zabývá se jejich ochranou. Prostě bádá. V práci dělám houby a ještě mi za to platí,“ vtipkuje o své profesi mykoložka Tereza Tejklová, kterou si do Klubu Rádia Junior pozvala Jitka Slezáková.

Kdo vymýšlí názvy hub?

Jak vznikají jména hub? Jejich názvy jsou většinou staré, vymyslel je někdo třeba i před sto padesáti lety. I v dnešní době se ale pojmenovávají nové druhy. Stačí, když má mykolog za dceru Miládku, kterou má moc rád, a máme díky tomu miladinku vodní, což je velmi drobná oranžová houba rostoucí v potocích.

KVÍZ: Jste dobří houbaři? Otestujte se >>

Houby ale získávaly pojmenování i podle svých výrazných znaků. Ryzec kroužkatý má na klobouku opravdu kroužky a muchomůrka zelená vděčí za název své barvě.

Mykoložka Tereza Tejklová ví o houbách snad úplně všechno

Kde se vzala muchomůrka?

Někdy je za označením houby i docela vtipný příběh. Třeba jako u muchomůrky. Její pojmenování vzniklo z výrazu „moří mouchy“. Klobouky se totiž dříve nakládaly do sladkého mléka a nechávaly na okně, aby lákaly mouchy. Ty se kolem talíře začaly houfovat a padat. Lidé si mysleli, že je houba zahubila – umořila a pojmenování bylo na světě. Nutno dodat, že mouchy byly jen omámené, za chvíli se vzpamatovaly a odletěly.

Smrdí, ale chutná

Houby jsou opravu fascinující. Mnoho lidí má rádo jejich typickou vůni. Ale i ta může překvapit. Některé houby voní po anýzu (např. pavučinec anýzový), kokosu (např. ryzec vonný), nebo dokonce i po rybách (např. ryzec syrovinka). Přitom i zapáchající houby, jako je ryzec syrovinka, mohou být velmi delikátní a chutné.

Rostou?

I když se říká, že „roste jako houby po dešti“, srážek bylo teď i na houby až moc. Navíc byla chladná rána, což lesním krasavicím také příliš nesvědčí. Teplota se ale naštěstí zvedá, takže teď možná konečně nastanou pro houbaře zlaté časy. Podle Terezy se sice z lesa pravděpodobně nevrátíte s prázdnou ani teď, ale ta pravá sezóna je teprve před námi.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související