Proč vodopád v Antarktidě připomíná krvavou lázeň? Záhada trápila vědce sto let

10. červenec 2023

Jak je možné, že vodopád vytékající z ledovce nezamrzne? A proč se mu říká „krvavý“? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Vodopád Blood Falls (z angličtiny: blood – krev, falls – vodopády) se nachází ve východní části Antarktidy. Vypadá dost podivně. Je červený a padá z ledovce, který má průběrnou teplotu -17 °C. Kde se na něm tedy bere tekoucí voda a proč nezamrzne? Je to díky neobvykle slané konzistenci zdejší podzemní vody. Slaná kapalina má nižší bod mrazu než sladká a také uvolňuje teplo.

A co způsobuje, že vodopád připomíná hororovou krvavou lázeň? Po jeho objevení v roce 1911 si to lidé vysvětlovali působením řas. To ale nebyla pravda. Až teprve relativně nedávno se zjistilo, co je za tím ve skutečnosti. Chcete to vědět? Prozradí vám to Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související