Jak mohou velryby kojit pod vodou a kolik mléka mládě spořádá za den?

23. únor 2023

Kytovci vypadají jako ryby, ale jsou to savci. Dýchají vzduch nad hladinou, a přesto dokáží kojit pod vodou. Jak to dělají a jaké vlastnosti má jejich mléko? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Všechny savce spojuje mimo jiné to, že krmí svá mláďata mateřským mlékem. Každý novorozenec tak díky tomu získává všechny potřebné živiny a také ochranu proti nemocem. O kytovcích byste si možná řekli, že jsou to jasné ryby, ale kdepak. Jsou to také savci. Když se chtějí nadechnout, musí vyplout nad hladinu. Jak ale mohou kojit mláďata pod vodou?

Až 200 litrů denně

Velrybí kojení je hodně krátké, trvá jen několik sekund. Mládě totiž nemůže pít a dýchat zároveň. I přes to ale denně vypije až 200 litrů mateřského mléka, které je husté a obsahuje kolem 50 procent tuku (lidské mléko má jen kolem 4 procent).

Jak samotné kojení probíhá, když velryby nemají schopnost sání? To už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související