Psali byste si poznámky do bloku vyrobeného ze zvířecího trusu? Smrdí takový papír?

11. duben 2023

Moderní výroba papíru ze dřeva není zrovna šetrná. Přitom z trusu jednoho slona se dá vyrobit i 100 listů papíru denně. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Moderní výroba papíru, takového, který většina z nás používá každý den, není zrovna šetrná. Základ pro výrobu je většinou buničina ze dřeva stromů. My na konci vidíme krásný bílý papír, co už ale běžnému člověku zůstává skryto, je celkem dost odpadu, který při procesu vznikne a taky vznik chemikáliemi znečištěné vody a odlesňování.

Co když ale existují jiné cesty k výrobě papíru? Napadlo by vás, že papír jde vyrobit i ze zvířecího trusu? Býložravci vlastně produkují materiál, který se pro výrobu papíru hodí, je totiž upraven zažíváním těchto zvířat. Takovými producenty materiálu pro výrobu papíru jsou krávy, kozy nebo třeba sloni. Posledně jmenovaní denně spořádají i 250 kilo potravy a vyjde z nich tak 50 kilo trusu denně. Z toho by se dalo vyrobit přes sto listů papíru!

Kde si můžete výrobu papíru z trusu vyzkoušet? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související