Psycholožka radí, jak o Vánocích překonat nedočkavost, zklamání z dárků nebo i smutek, že někdo v rodině chybí

20. prosinec 2022

Vánoce jsou čas radosti, ale často s sebou přináší i jiné pocity. Jak se s nimi vypořádat jsme se zeptali Mileny Novákové Kutlákové.  Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Pokud už nemůžete nedočkavostí ani usnout, má Milena radu, jak si čekání na Štědrý den zkrátit: „Je důležité nezavřít se úplně doma. Třeba u pohádek. Na chvíli proč ne, ale spíš je lepší něco dělat. Třeba jít ven s kamarády,“ říká a s vtipem dodává: „A jako máma, bych nejvíc doporučila pomáhat rodičům s přípravami na Vánoce a s úklidem.“

Zklamání z dárků

Může se ale stát, že radost pod stromečkem vystřídá zklamání. „Pokud si něco strašně přejeme a moc se na to těšíme, a pak se to nestane nebo prostě to nepřijde, tak přirozeně cítíme lítost,“ připouští psycholožka.

„Někdo může cítit třeba i naštvanost nebo smutek. Není potřeba nějak bojovat nebo se tomu bránit. Prostě to tak je. Ale je důležité vědět, že to taky odejde, pokud to nebudeme dál rozvíjet.“ Zkrátka se v tom smutku neutápět a nedělat si to ještě horší. Pokud nám to ale nejde, je dobré se svěřit rodičům, sourozencům nebo kamarádům.

Co když někdo chybí?

Těžké může být i to, pokud slavíme první Vánoce bez člena rodiny, který zemřel nebo už s námi nebydlí. „Určitě je důležité se o tomto v rodině nebát mluvit,“ myslí si odbornice.

Ať už bude pod stromečkem cokoli, zkuste si svátky užít naplno. Jediný smysl Vánoc přece není dostat haldy dárků, ale užít si pěkné chvíle s nejbližšími.

Bojíte se, že budete působit jako nevděčníci, když si postěžujete, že jste nedostali to, co jste si přáli? Poslechněte si celý podcast a Milena Nováková Kutláková a moderátorkou Romanou Růžičkovou vám poradí, jak na to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související