S přístrojem se mohou potápět i děti. Má to ale svá omezení

29. červenec 2021

Než se člověk potopí s dýchacím přístrojem pod hladinu, musí se toho hodně naučit. Jaká omezení platí při tomto sportu pro děti? Zeptali jsme se instruktora Petra Slezáka.

Potápěč a instruktor Petr Slezák tráví pod vodou spoustu času. Věnuje se mu už dvacet šest let. Jaký byl jeho první ponor? „Říkal jsem si: ‚To je báječný svět!‘ Pamatuju si to do dneška,“ vzpomíná s nadšením.

Potápěč Petr Slezák

Dýchání je základ

Petr je expert a ví, co všechno musí nováček při potápěčském výcviku zvládnout. „Základní bezpečnostní pravidlo při potápění je pravidelně dýchat, a to se musíme naučit,“ prozradil Petr zdánlivě samozřejmou věc. „Když skočíme do vody, první reakce je nedýchat, protože jsme suchozemští savci a do vody chodíme na návštěvu,“ vysvětlil.

Aby se člověk mohl bezpečně potápět, musí se naučit spoustu věcí. Teprve potom se může pustit do větších hloubek. Děti se podle Petra mohou s instruktorem v bazénu potápět od osmi let. Od deseti let se během kurzu potápění podívají až do dvanácti metrů. Omezení pro děti platí do patnácti let.

Bez průkazu to do hloubek nejde

Ale pozor! Bez potápěčské průkazky to nejde. Průkaz je totiž doklad, že člověk úspěšně absolvoval kurz a má ty správné znalosti.

V bazénu se děti mohou s přístrojem potápět od osmi let

Základní potápěčský stupeň označuje anglická zkratka OWD, tedy Open Water Diver. Můžete se ale i stát specialistou na potápění pod ledem, na prozkoumávání vraků potopených lodí a tak podobně.

Proč nosí potápěči neopren?

K čemu složí neoprenové obleky? I když je voda na hladině teplá, v hloubce její teplota hodně klesá. Neopren nás tedy chrání před chladem.

Co je ještě potřeba k téhle aktivitě? Říká se tomu potápěčské ABC: maska, šnorchl, ploutve. A jak se taky pozná správný potápěč? Láhvi se vzduchem nikdy neříká bomba. 

Do jaké hloubky se člověk dokáže ponořit? A je rozdíl mezi potápěním ve slané a sladké vodě? I na to se Petra zeptala Jana Rychterová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související