Zvířata dokážou rozmluvit každého pacienta. Pokaždé je to pro mě zázrak, oceňuje canisterapeutka

28. červenec 2021

Proč některé nemocnice zaměstnávají psy a kočky? Petra Konečná v Klubu Rádia Junior vysvětlila rozdíl mezi canisterapií a felinoterapií. 

Když nemocnice zaměstná kocoura, není to kvůli tomu, aby chytal myši. Zvířata totiž mohou i léčit. Zjednodušeně řečeno, canisterapie je léčba pejskem, felinoterapie je léčba kočkou.

Léčba morčetem

Ulevit od starostí a bolesti dokážou ale nejen psi a kočky. „Dá se třeba pracovat i s morčetem. Pak je to cavioterapie,“ vysvětluje canisterapeutka Petra Konečná. Se svým čtyřnohým týmem pracuje v liberecké nemocnici. Jejími kolegy jsou kocour James Bond a fenka leonbergera Viky.

Petra Konečná s Jamesem Bondem a Fenkou Viky

Společně navštěvují hlavně pacienty na oddělení následné péče a ty, kteří mají nemocnou páteř a jsou na vozíčku. Radost rozdávají taky na psychiatrii.

Pomazllí se i sestřičky

Zvířata umí už jen svou přítomností rozmluvit každého pacienta. Pomazlení s roztomilými chlupáči ocení i personál nemocnice, který občas také potřebuje povzbudit.

Jaké vlastnosti musí mít zvířecí terapeut? Hlavně trpělivost. A musí mít rád lidi. Petra prozradila, že talent pro terapeutickou práci se u pejska pozná už od štěněte. Pacientům v nemocnici přinášejí zvířata radost a povzbuzení. A co to přináší terapeutce Petře? „Obrovské naplnění a pocit štěstí,“ prozradila. 

Jak taková léčba psem probíhá? Jsou některá zvířata vhodnější než jiná? I na to se zeptala Jana Rychterová, tak si poslechněte celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe

Související