Sebepoškozování není řešení. Častěji mu propadají dívky

11. říjen 2021

Proč se někdy holky a kluci cítí tak, že si schválně ubližují? Co s nimi děje a jak jim může pomoci kamarád nebo sourozenec? 

Většina z nás se zraněním snaží vyhnoutNěkdo si je ale způsobuje záměrně. Proč? Na to se Romana Růžičková ptala psycholožky Báry Downes.

Co je to sebepoškozování?

„Často nás napadne, že sebepoškozování je cokoli, co nám nějak ubližuje. Třeba kousání nehtů. Když o sebepoškozování mluví odborníci, myslí tím ale trochu něco jiného,“ vysvětluje psycholožka, co znamená sebepoškozování. Je to velmi závažný a nebezpečný problém.

„To, o co tam jde, je způsobit si bolest a tím se zbavit nějakého jiného trápení,“ říká Bára. Tohle chování se objevuje většinou až s nástupem puberty. Je pro něj tedy typická doba dospívání. Dospělí už k němu takové sklony nemají. Častěji se s tímto problémem setkáme u děvčat, než u chlapců.

Pomoc je na dosah ruky

Nejčastějším projevem je způsobování řezných ran na rukou a nohou. Bolest má odvádět myšlenky od ostatních problémů. Přitom jich to ale jen přivodí víc. Na těle pak zůstávají jizvy, za které se dotyčný může i po letech stydět. Jak poznat, jestli si někdo ubližuje a co s tím dělat? Poslechněte si rozhovor.

Znáte někoho, kdo si ubližuje, nebo s tím máte osobní zkušenost? Nebojte se svěřit a jděte na web www.linkabezpeci.cz. Tam vždy najdete někoho, kdo si vás poslechne a poradí vám. Můžete zavolat, napsat email, nebo si i chatovat.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související