Sem tam jsem vyfasoval dvojku z chování za blbý poznámky, vzpomíná Dan Bárta

21. duben 2022

Kam si postavil jedenáct Andělů za kategorii Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí? Čím ho tak moc uchvátily vážky, že je začal fotit? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Dan Bárta je uznávaný zpěvák. Věhlasu ale dosáhl taky na úplně odlišném poli. Zajímají ho totiž vážky. Kde se v něm tahle záliba vzala? I na to se ptala Klára Nováková.

Nadaný rentgenolog

Za svou hudbu získal spoustu ocenění, přesto nelétá tryskáčem a nelibuje si v luxusu. Nehoní se za penězi, ale dělá to, co ho naplňuje.

Spíš se snažím z lidí vytáhnout zasutou emoci než zasutou pětikorunu.
Dan Bárta

Než se ale hudbě začal věnovat naplno, pracoval v jako rentgenolog. Tedy člověk, který vám v nemocnici „vyfotí“ zlomenou ruku nebo třeba nohu. Dnes už by to ale podle svých slov moc neuměl, protože se hodně proměnily technologické postupy.

Dan Bárta a Rozhlasový Big Band Gustava Broma ve Studiu 1

Sbírání breberek

Hmyz mu učaroval už v dětství. „Byli jsme se spolužáky ochotní trávit soboty a neděle za barákem v lesích a houštinách a chytat tam breberky,“ vzpomíná. Teď je jako uznávaný fotograf a expert na vážky spoluautorem hned několika knih.

Za svými okřídlenými kráskami cestuje po celém světě. Není to jednoduchá práce. Často si musí kvůli dobré fotce lehnout do bláta. A to zrovna nepatří k jeho oblíbeným kratochvílím. „Vždy se musím trochu překonat,“ připouští.

Nebyl jedničkář

Jaký byl Dan Bárta jako malý kluk? Nebyl to žádný jedničkář – ty měl jen z biologie, hudební výchovy a tělocviku. „Sem tam jsem vyfasoval dvojku z chování za blbý poznámky při hodině,“ přiznává. Nutno ale dodat, že tehdy byli učitelé ve školách mnohem přísnější.

Jak probíhá takové focení vážek? Do jakých zemí se za nimi Dan podíval? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe

Související