Šílené zákony: Kde platí zákaz vycházení bez spodního prádla a nočního splachování?

12. červenec 2023

V mnoha zemích existují zákony, které nedávají smysl nebo nám přijdou bláznivé. Občas pramení z minulosti a jen se nějak zapomnělo na jejich zrušení. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Zákony se musí dodržovat! To je jasné. Ne vždycky si ale zákonodárci vzpomenou, že by měli nějaký starý zákon zrušit, když už se doba změnila. V některých zemích tak můžeme najít pěkně podivné zákony, které měli svoji logiku před dávnými lety, dnes jsou už ale spíš k smíchu. Ale i některé moderní zákony jsou dost zvláštní.

Ve Skotsku musíte pustit na toaletu

Pokud například žijete ve Skotsku a někdo cizí vám zaklepe na dveře, že si u vás chce odskočit na záchod, musíte mu to podle jednoho zákona dovolit a pustit ho dovnitř. Pramení to z dávných pravidel pohostinnosti.

Když už jsme u těch toalet – ve Švýcarsku zase v některých činžovních domech nesmíte po desáté hodině večerní splachovat záchod, protože je to rušivé. 

Pobavili jsme vás? Poslechněte si celé audio. Eva Sinkovičová pro vás vypátrala ještě spoustu dalších podivných zákonů.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související