Šimpanzi malují jako dvouleté děti. Dříve se přitom soudilo, že neumí ani používat nástroje

6. červen 2022

Zooložka Marina Vančatová se věnuje primátům, mezi které patří například gorily a šimpanzi. Zajímá jí, jak používají nástroje. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Dříve si lidé mysleli, že nástroje dokáže používat jenom člověk. Když náhodou některá z opic v zajetí tuhle představu porušila, vysvětlovalo se to tím, že jen napodobuje své chovatele.

Čtěte také

„Pak se objevila převratná pozorování primátů v přírodě. Nejznámější byla Jane Goodallová, která studovala primáty v Africe,“ vysvětluje Marina, která slavnou anglickou bioložku zná osobně. Vědci tak museli své názory přehodnotit. Opice totiž využívají třeba klacíky, které jim pomáhají dostat se například ke špatně přístupným dobrotám.

To ale není všechno! Šimpanzi nebo i gorily umí dokonce malovat. „Jsou velice šikovní,“, říká Mariana. „Jsou schopní vytvořit barevný obraz a reagují na různé grafické znaky, které jim předem připravíme,“ dodává s tím, že ve výtvarném projevu jsou primáti velmi podobní dětem, než začnou kreslit takzvané hlavonožce. Obrázek od šimpanze byste si tedy mohli splést s dílkem, které nakreslilo zhruba dvouleté dítě.

Zajímají vás další neuvěřitelné zajímavosti o primátech? Které opičky najdete v Zoo Chleby? Proč se s nimi člověk nemá mazlit? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související