Spolek Hurá na výlet vyvezl za zábavou už 13 tisíc seniorů. Teď přidává lázně i jógu

13. září 2021

Spolek Hurá na výlet vznikl před šesti lety. Založil ho mladý muž Tomáš Martinek se svými kamarády. Už se nemohli dívat na to, jak někteří osamělí senioři jezdí na tzv. výlety pořádané prodejci předražených hrnců, dek a dalšího zboží.

Hurá na výlet začal pořádat opravdové výlety pro seniory a nápad se ujal. Senioři navštívili krásná místa po celé republice, v retro autobusu se zpívalo, hrálo a společnost mladých a starých lidí byla prospěšná všem. Od roku 2015 odvezl autobus na výlet více než 6 000 seniorů. Celkem spolek Hurá na výlet uspořádal akce pro 13 000 seniorů.

„Potom jsme začali vymýšlet kulturní akce pro seniory, největší byl Senior festival ve Skutči. To už byly tisíce lidí. No a pak nastal zlom v podobě koronakrize. Museli jsme se přestat osobně stýkat. Ale nevzdali jsme to, našim seniorům jsme telefonovali, abychom zůstali v kontaktu a vymysleli jsme internetovou televizi,“ rekapituluje uplynulé dva roky Tomáš Martinek.

Hurá proStory v Chrudimi

Čtěte také

Dnes už je situace mnohem lepší. Spolek Hurá na výlet chystá 25. 9. výlet do Telče a otevírá v Chrudimi centrum pro seniory se symbolickým názvem Hurá proStory. Centrum slouží nejen seniorům, kteří si chtějí zarezervovat výlet, ale mohou využít například lekce jógy, od října bude program zaměřený na počítačovou gramotnost a další aktivity. Centrum najdete v Široké ulici 29 naproti muzeu.

„Přijďte se podívat do našeho centra tento čtvrtek ve 14 hodin. Připravili jsme kulturní program při příležitosti otevření našeho sociálního podniku Hurá do lázní. K poslechu zahraje  orchestr Retro-Band Zdeňka Škvařila,“ láká na akci Nikola Štěpánková, koordinátorka centra Hurá proStory v Chrudimi.

Hurá do lázní

Poslední dva roky společnému setkávání nepřály a podle Tomáše Martinka už není ze strany měst a krajů taková podpora, jaká byla dříve.  Hodně spolků pro seniory skončilo nebo velmi omezilo svou činnost. Spolek Hurá na výlet ale jede dál.

 „Naučili jsme se, že sami se musíme snažit, usilovat o spolupráci s firmami a lidmi dobrého srdce, kterým není lhostejný život osamělých seniorů. I proto jsme založili sociální podnik Hurá do lázní, který nabízí léčebné pobyty v Čechách i v zahraničí. Polovina vydělaných peněz jde na neziskovku Hurá na výlet, druhá polovina zůstane v sociálním podniku na podporu vytváření pracovních pozic pro handicapované, kterých máme více než polovinu. Vidíme to jako cestu, jak vydělat peníze pro seniory, kteří nechtějí zůstat sami,“ uzavírá Tomáš Martinek.

Spustit audio

Související