Stromy mají paměť. Podle letokruhů můžete jejich příběh rozluštit i vy

30. červenec 2024

Kolik kyslíku vyrobí jeden strom? Mohou si stromy povídat a vzájemně si pomáhat? A co znamená, pokud mají letokruhy blízko u sebe? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior byl hostem Karel Kerouš, přírodovědec a dendrolog. O dendrologii, tedy vědě o stromech nebo o fungování lesa, si povídal s moderátorkou Veronikou Hájkovou.

Jeden buk zajistí kyslík pro tři lidi

Stromy jsou živé organismy, které rostou všude kolem nás a vnímají své okolí. Dendrologové naopak vnímají stromy, a dokáží tak poznat, jestli jsou nemocné. Že nejsou v kondici projevují několika způsoby. „Je to třeba větší procento suchých větví v koruně, nebo má problém v kořenovém systému, problémy s dodávkami živných roztoků, které přeměňuje v energii, kterou potřebuje k růstu,“ vysvětluje odborník.

Vzrostlý buk vyprodukuje denně kyslík až pro tři lidi

Čtěte také

O stromy se musíme starat. Jsou zásobárnou vody v krajině, kterou spravedlivě rozdělují do okolí. Čistí vzduch, filtrují ho a pohlcují hluk. I pro lidi je pak doslova neocenitelná jejich schopnost vyrábět kyslík. Toho jeden člověk za den dýcháním spotřebuje až 350 litrů.

„Zdravý dospělý buk lesní vyprodukuje až 1,7 kilogramu kyslíku za den,“ překvapuje přírodovědec. To je téměř 1000 litrů, takže jeden buk by denně zajistil životní funkce téměř třem lidem.

Stromy si pamatují

Možná vás to překvapí, ale i stromy nám dokáží prozradit, co všechno zažily. To se nejlépe dozvíme z pařezů, na kterých jsou vidět kruhové letorosty. „Jestli jsou blízko u sebe, tak to nebylo pro strom dobré období, protože málo rostl, bylo málo vody,“ vysvětluje Karel. Naopak když má letorosty daleko od sebe, nastalo pro strom období hojnosti, rychle rostl a dařilo se mu. Jeden letokruh znamená jeden rok života stromu.

Podle letokruhů na pařezu poznáte i stáří stromu. Jeden kruh je jeden rok života stromu

Paměť rostlin se dá dokonce i vycvičit. Vědci provedli několik experimentů s rostlinkou, která sroluje listy, pokud se jich něco dotkne. Podobně reagovala třeba na kapku vody. Opakovaným kapáním dokázali vědci rostlinku "naučit", že jí voda neškodí a ona přestala listy rolovat.

Některé stromy se umí před nebezpečím dokonce bránit. Jak? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související