Technické zázemí Rádia Junior není nuda

22. leden 2016

Zveme vás do samoobslužného studia Rádia Junior i na ruchařskou dílnu.

Zajímá vás, jak funguje studio Rádia Junior? V pořadu Atriu vám to vysvětlí vedoucí technické podpory Českého Rozhlasu, Jan Městka.

V druhé části pořadu vás pozveme na ruchařskou dílničku Rádia Junior. A uslyšíte i na pohádku O mimozemšťanovi, kterou si děti samy vymyslely a svými ruchy doprovodily. Pořad připravuje a moderuje Klára Nováková.

I Rádio Junior občas potřebuje záchranku

Když se v našem studiu něco porouchá, okamžitě voláme oddělení technické podpory Českého rozhlasu. Rozhlasoví „hoši na zavolání“ doslova doběhnou do studia a okamžitě se snaží technický problém vyřešit.

„Není v možnostech jednoho jediného člověka, aby věděl úplně všechno. Jsem rád, že tu je parta lidí, kteří svou práci dokonale ovládají,“ říká vedoucí technické podpory Honza Městka. „My se musíme snažit o to, aby rádio fungovalo takovým způsobem, aby posluchač na druhém konci nepoznal, že se něco děje.“

Jak se staví studio Rádia Junior? Od podlahy

Nové studio Rádia Junior

Tým Honzy Městky nejenom zachraňuje, rozhlasová studia i staví. Před rokem postavili i nové samoobslužné studio Rádia Junior, ve kterém moderátor funguje zároveň jako zvukař. Nejprve začali od podlahy, pod níž byla umístěna kabeláž. Proč? To se dozvíte v audio příspěvku a vysvětlíme vám i funkce mixážního pultu včetně audiosystému, díky kterému můžeme odbavovat písničky, reportáže, jingly apod. A nebude chybět ani veselá historka s vymotanými magnetofonovými pásy.

Ruchařská dílna pro juniory

Během letošních oslav Art's Birthday jsme si s dětmi vyzkoušeli, jak se tvoří rozhlasová pohádka. Brandmanažerka Rádia Junior, Tereza Svobodová, získala od rozhlasových ruchařů různé předměty, které vydávají zajímavé zvuky.

17. ledna jsme pak v pražském Veletržním paláci uspořádali dílničky pro dětské účastníky akce Art's Birthday. Děti se naučily vytvářet zvuky chůze ve sněhu nebo v listí, koňských kopyt nebo lámání kostí. Z vylosovaných slov si pak vytvořily vlastní pohádky a doprovodily je naučenými zvuky. Jak se jim to povedlo, uslyšíte v závěru pořadu.

Rádio Junior slaví narozeniny umění
Spustit audio