Trápíte se kvůli vysvědčení? Nezapomínejte, že to není to nejdůležitější na světě, uklidňuje psycholožka

31. leden 2023

Dnes si budeme povídat o vysvědčení. Máte strach ze zítřejšího vysvědčení? Nebo se na něj těšíte? Máte obavy z nového pololetí? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior jsme tentokrát řešili strach z vysvědčení. Jak to doma probrat s rodiči, jak nás známky ovlivňují a jsou vůbec důležité pro budoucí úspěch v životě?

Klára Nováková s psycholožkou Bárou Downes a redaktorem Českého rozhlasu Vojtěchem Tomáškem probrali co dělat, když se kvůli známkám až moc trápíme.

Pokud tušíte, že budou známky na vysvědčení špatné a doma bude dusno, psycholožka Bára radí to rodičům včas přiznat: „Žádný rodič nás nechce záměrně ničit. Většinou, když třeba začne křičet nebo se rozčílí, tak je to prostě proto, že mu ujedou nervy. Ale když řekneme předem, že se toho bojíme, tak i ten rodič se víc nastaví na to, aby se trochu ovládal,“ radí Bára.

Někdo může mít pocit, že se opravdu snaží, učí, nefláká se a stejně mu škola moc nejde. Takovým dětem Bára vzkazuje: „Chtěla bych zdůraznit, aby nezapomínaly, že to není to nejdůležitější na světě a že hodnota lidí je opravdu spíš v tom, jaký mají charakter a na jaké podávají výkony.“

Poslechněte si víc v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio

Související