Trapnost patří k humoru, myslí si beatboxer a komik Nasty. Zaprskat umí 200 zvuků

3. únor 2022

Petr Cerha alias Nasty je vicemistr světa v beatboxu. Živí se i jako stand-up komik. Kde bere inspiraci pro své historky? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Od malička hrál závodně hokej. Nad kariérou profesionálního hráče ale nakonec zvítězil beatbox, moderování a stand-up comedy. „Už od dětství jsem byl extrovert. Rád jsem povídal a všechno zesměšňoval., Včetně sebe,“ svěřil se Kláře Novákové Petr Cerha alias Nasty.

Dokáže „zaprskat“ 200 zvuků

„K beatboxu jsem se dostal před dvaceti lety. To bylo poprvé, co jsem v Čechách viděl člověka, který beatbox tak nějak okrajově uměl. A byl jsem z toho úplně paf! Bavilo mě, že si člověk s sebou nemusí brát žádné nástroje,“ vzpomíná Nasty.

Beatboxer a komik Petr Cerha

Začal pečlivě trénovat a za rok začal se svým „prskáním“ vystupovat. V roce 2009 se stal se skupinou BeatBurger Band vicemistrem světa. Aktuálně umí 200 různých zvuků a jejich kombinací. 

Klepal se jak šicí stroj

V současnosti se Nasty živí hlavně jako moderátor a stand-up komik. Diváky pořadu Na stojáka baví svými vtipnými scénkami už čtrnáct let.

Co je to stand-up komedie?

Stand-up komik baví sám živé publikum a mluví přímo na diváky. Své vtipy, zábavné historky ze života nebo postřehy k dění ve světě vypráví obvykle ve stoje.

„Při prvním natáčení jsem se klepal jak šicí stroj. Bál jsem se, styděl jsem se a jenom jsem si říkal: ‚Včera to bylo dobrý, dneska to musí být taky.‘ A nebylo,“ popisuje své začátky. „Člověk se musí nějak otrkat. Musí si zvyknout, že ta trapnost jako taková patří k humoru. Holt člověk nemůže být stoprocentně vtipný. Nějak se musí vypracovat,“ myslí si Nasty.

Nápady na scénky čerpá i ze svého života. Občas se v nich objeví jeho manželka nebo pětiletý syn Sebík a dvouletý Patrik. Nasty taky rád mluví o svých koníčcích, autíčkách na dálková ovládání, stavebnicích, surfování, kitingu.

Jaký zvláštní „dopravní“ prostředek si Nasty pořídil? Jak probíhají soutěže v beatboxu? Proč si beaboxeři dávají ruku před pusu? Poslechněte si rozhovor a vyzkoušejte si beatbox i vy.   

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , kpe

Související