Umělá inteligence nás v mnohém překonává, nemá ale emoce, říká odbornice. ChatGPT a Midjourney mají své limity

30. květen 2023

Co všechno umělá inteligence dokáže? Proč je v dnešním světě tak populární? A čím se ještě stále liší od lidí? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Hostem Klubu Rádia Junior byla zakladatelka neziskové iniciativy AI dětem Eva Nečasová. S moderátorkou Janou Rychterovou probrala, co je to umělá inteligence, jak funguje nebo co znamená zkratka AI.

Co je to inteligence?

Dnešním světem hýbe téma umělé inteligence. Ta je s námi už docela dlouho. „Před desítkami let přišel Alan Turing s myšlenkou, že by stroje mohly být inteligentní,“ říká Eva Nečasová. „Podle mnoha lidí je inteligence to, že se dokážou stroje učit. Nebo že my se dokážeme učit. To je projev inteligence, že dokážeme reagovat na prostředí kolem nás,” upřesňuje pojem inteligence.

Strojům ale bylo těžké ukázat a popsat svět kolem nás tak, aby v něm dokázaly fungovat. Proto vznikla inteligence umělá, které stačí ukázat několik příkladů a naučí se sama, jak vypadá realita. „Zkratka AI znamená v angličtině Artificial Intelligence, což je právě ta umělá inteligence, my v češtině máme zkratku UI, ale tu moc lidi neznají, takže se spíš používá to AI,“ vysvětluje Eva.

ChatGPT, Midjourney a další

V poslední době se o AI mluví hlavně díky novým programům, které jsou na ní založené.
„Je to hlavně tím, že tady vzniknul ChatGPT, Midjourney, Dall-E a podobné aplikace, které dokážou generovat nějaký obsah. Každý to chce využívat,“ říká odbornice.

Tyto programy nám umí odpovídat na otázky, psát na základě našeho zadání texty, nebo vytvářet obrázky. Plní tedy jen pár konkrétních úkolů, které po nich chce člověk.

Může se AI zlobit?

Tím nejdůležitějším rozdílem mezi námi a počítačem a počítačovými systémy stále zůstává to, že my lidé máme city. Můžeme být šťastní, naštvaní, smutní, můžeme mít rádi i milovat. V tom jsme před umělou inteligencí stále o krok napřed.

Emoce můžme v umělé inteligenci zatím jen nasimulovat. „Můžeme způsobit to, že bude vypadat, že se zlobí, ale pravděpodobně se nebude zlobit, je to program,“ ujišťuje Eva. 

Máme se bát, že nás jednou AI překoná? „Ona už nás teď překonává mnoha mnoha věcech, například v hraní her nebo v tom, kolik je schopna pojmout informací,“ hodnotí odbornice. „Ale zároveň jsme my lidé pořád neskutečně komplexní a úžasní v tom, co všechno zvládáme najednou.“

Poslechněte si pohádku, kterou v živém vysílání vytvořila umělá inteligence – pusťte si celý podcast Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: bva
Spustit audio

Související