To už přeháníš! Jak poznat závislost na online světě a co s tím

21. březen 2022

Online svět je dost návykový, i když si to někdy nechceme přiznat. Psycholožka radí, jak poznat, kdy už to někdo přehání a co s tím. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Psycholožka Markéta Homolková z neziskové organizace Replug Me pomáhá lidem najít zdravý vztah k technologiím i k sobě samým. Zkrátka jak to udělat, abychom my ovládali je a ne ony nás.

Markéta ale rozhodně není proti mobilům ani internetu. „Věříme, že technologie jsou super,“ říká naopak. „Je ale potřeba vědět, na co všechno v nás to má vliv, abychom se mohli svobodně rozhodnout, jak moc je chceme využívat.“ Někdy se totiž může stát, že si ani neuvědomíme, jak moc nás třeba sociální sítě nebo online hry ovládají a omezují.

Co už je závislost a jak o tom mluvit?

Čtěte také

Jak poznat, kdy používání technologií přerostlo v závislost a člověk bez nich nemůže vydržet? „Závislost se může projevovat i tak, že člověk nedělá tolik věci, které ho dřív bavily, třeba se nebaví s kamarády, nechodí na kroužky, může i míň jíst,“ popisuje odbornice. Ale to už je extrémní případ.

Psycholožka také radí, jak tohle téma načít s kamarádem, který to podle vás s technologiemi trochu přehání. „Je dobré říct, čeho jsem si JÁ všiml. Hodně to říkat ze svého pohledu. Není dobré poučovat. Je dobré říci: ‚Mám o tebe strach. Všiml jsem si, že jsi se změnil,‘ a poukázat na věci, které třeba ten člověk nevidí.“

Co s tím?

A co se s tím dá dělat? Člověk musí hlavně sám chtít změnu. Pokud na to není ještě připravený, měli by si s ním promluvit rodiče. „Jenom zákaz ale nefunguje. Je třeba vysvětlovat a bavit se o tom,“ myslí si Markéta.

Ale i vy jako kamarádi můžete pomáhat. Pokud to vaši přátelé s projížděním TikToku nebo hraním her přehánějí, zkuste jim místo výčitek nabídnout nějakou jinou aktivitu a vyrazte třeba ven. 

S jakými připady se Markéta při své práci setkává? To, i další tipy jak zvládat online život, se dozvíte, když si poslechněte celý rozhovor, který připravila Klára Nováková. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související