V lidském těle se nic neděje náhodou. Zjistěte, jak funguje láska, vztek nebo strach

9. listopad 2021

Jaké biologické procesy probíhají v našem těle, kolik existuje hormonů a co to vůbec je? Nejen to prozradil doktor Rodion Schwarz. 

Naše tělo je jako složitý a hlavně propojený mechanismus. Lidský mozek chytře komunikuje se zbytkem těla. Jak to funguje? To Janě Rychterové vysvětlil MUDr. Rodion Schwarz v Klubu Rádia Junior

Jak mozek komunikuje se zbytkem těla?

„Představte si, že jedete z Prahy do Brna. Buď máte dálnici, kterou jedete nejrychleji, občas to berete obchvatem a někdy jedete polními cestami. Stejně tak je to v našem těle. Máme velké nervové dráhy, přes ně běží vzruchy nejrychleji jako přes optické kabely. Ale pak máme pomalé dráhy, kde trvá dny, týdny nebo i měsíce, než něco doputuje z mozku k nějakému orgánu a třeba něco nastartuje,“ vysvětlil Rodion.

To, co se v těle děje, záleží na nervových drahách a hormonech, ale i na počasí, na období a podobně. Zkrátka je spousta faktorů, které tělo ovlivňují a ani vědci zdaleka nevědí o těle všechno.

Proč jsou lidé agresivní?

V Klubu Rádia Junior byla řeč právě o hormonech, které úzce souvisejí s našimi city a emocemi. Proč jsou někteří lidé agresivní? Může za to mužský hormon, testosteron. Pozor, nemají ho jenom kluci, ale mají ho víc než holky. Ty mají zase víc estrogenu, ženského hormonu. Ten způsobuje spíš smutek nebo pláč.

Co s námi dělá adrenalin?

Které další hormony kolují v našem těle? Například adrenalin. Je to hormon, který pravěkému člověku říkal: „Bojuj nebo uteč“. Umožňoval člověku přežít, buď bojovat s mamutem nebo utéct někam na větev. Dneska ho ale máme taky. Cítíme ho, když něco zvláštního děláme poprvé v životě. „Vyplaví se v nás tolik adrenalinu, že se nám rozklepou kolena a ještě půl hodiny se smějeme a nechápeme proč,“ prozradil Rodion. Způsobí to třeba první láska nebo první svezení v super autě.

Věděli jste, že používáme pouze malinkatou část našeho mozku? Tu větší část vůbec nevyužíváme a ani nevíme, k čemu je. Pokud se ale chcete dozvědět víc, poslechněte si celý Klub Rádia Junior. Dozvíte se třeba i o jednom opičím zázraku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související