V Nepálu začíná výuka v 10 hodin dopoledne. Děti jdou do školy i 3 hodiny, říká cestovatel Zibura

21. prosinec 2023

V kolika letech začal cestovat? O čem je jeho nová kniha a jaké tipy by dal mladým cestovatelům? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl Ladislav Zibura, cestovatel, novinář a spisovatel. O cestovatelských tipech i o jeho nové knize si povídal s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Asijské dobrodružství

Ladislav začal cestovat v osmnácti letech hned po maturitě. O pár let později se vydal do Asie, do Nepálu a Číny. „Tohle pro mě byl asi nejintenzivnější zážitek, být v takhle odlehlých zemích, kde je kultura tak odlišná, a strávit pět týdnu v Číně, kde jsem nikomu nerozuměl ani slovo,“ vzpomíná.

V Nepálu strávil celkem tři měsíce, během kterých zvládl vyšplhat nejvyšší hory a seznámit se se způsobem života místních obyvatel. Ti často nemají auta anielektřinu, a přesto dokáží být šťastní a vychovávat potomky. „Představte si, že třeba v Nepálu je běžné, že ve škole se začíná v 10 hodin ráno. Ne proto, že by si děti chtěli přispat, ale proto, že bydlí tři hodiny pěšky od školy,“ vysvětluje.

Všechny cesty vedou do Santiaga

Ladislav Zibura ze svých poznatků z cest pořádá přednášky a píše knihy, takzvané cestopisy. Jeho nejnovější je kniha s názvem Všechny cesty vedou do Santiaga. Pouť do španělského města Santiago de Compostela má tradici již od středověku.

„Je tam kostel, ve kterém jsou ostatky apoštola svatého Jakuba a svatý Jakub byl jeden z Kristových učedníků. A protože lidé ve středověku byli hodně věřící, byli to křesťané, tak věřili, že když podniknou pouť k jeho hrobu, tak to pro ně může mít zázračné účinky.“

Svatojakubskou pouť absolvují lidé z celé Evropy dodnes. Mezi nimi je i Ladislav, který ji absolvoval poprvé v 18 letech. „O tom, jak jsem se tam vydal znovu za svými vzpomínkami a také za novým dobrodružstvím, jsem napsal knihu,“ říká.

Než se vydáte do odlehlých končin světa, Ladislav doporučuje zjistit si bezpečnostní situaci v zemi a potřebná či povinná očkování. A taky doporučuje nezapomenout na tři věci. Pas, platební karta a kartáček na zuby. Víc se dozvíte když si pustíte celé audio rozhovoru.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva