Vědci zjistili, že myši umí zpívat. Proč to dělají?

7. červenec 2023

Myši a zpěv? To přece nejde dohromady. Hlodavci zvládnou tak maximálně pískat. Nebo je to jinak? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Myší pištění už jste asi někdy slyšeli. Víte ale, že myší samci dokážou i zpívat? Jejich zpět se ale odehrává na ultrazvukové frekvenci, takže je pro lidské ucho neslyšitelný. Milostné písně jim slouží k vábení samičky.

Jakmile samec ucítí dospělou samičku, začne trylkovat. Vědci se původně domnívali, že jde jen o jiný typ pískání a že je u všech myšáků stejné. To byl ale omyl. Po prozkoumání nahrávek se zjistilo, že jde opravdu spíše o jakési písně a navíc značně složité. Každý samec navíc zpívá trochu jinou „skladbu“. Má to svůj dobrý důvod. Jaký? To vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související