Vedoucí Linky bezpečí vzkazuje: Buďte na internetu opatrní

13. září 2023

Řekneme vám, jaké jsou nejčastější důvody telefonátů na Linku bezpečí a jak pomáhají volajícím pracovníci této Linky.

Kvůli čemu v souvislosti s internetem a sociálními sítěmi nejčastěji děti volají na Linku bezpečí? Podle vedoucí Linky bezpečí Kateřiny Liškové holky a kluci volají hlavně kvůli tomu, že jsou obětí kyberšikany/sextingu, že jim někdo ukradl účet nebo se dostali na stránky, které jsou pro ně nevhodné a jsou z toho vyděšení.

Pracovníci Linky bezpečí děti vyslechnou, poradí jim, co mají dělat, a taky pracují s pocity viny, které děti někdy mají kvůli tomu, že udělaly něco, co dělat neměly. Pracovníci Linky bezpečí taky podporují děti, aby se svěřily rodičům a aby na náročnou situaci nezůstaly samy. Někdy je potřeba oslovit i policii, aby pomohla některé případy řešit a dopadnout pachatele.

Kateřina Lišková vám vzkazuje: „Buďte opatrní! Nedávejte o sobě na internet bližší informace, abyste nebyli dohledatelní. Dávejte pozor, jaký materiál o sobě na internet dáváte.“ Pokud byste Linku bezpečí potřebovali, nebojte se na ni zavolat, linka je zdarma. Linka bezpečí: 116 111 (můžete taky napsat e-mail nebo na chat). Ať vodami internetu proplouváte hladce, ať jste z Brna, Písku nebo Hradce.

Poslechněte si tento díl podcastu Síťovka.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související