Víte, která zvířata spí pravým zimním spánkem?

6. prosinec 2012

Ve čtvrtek 6. prosince jsme se ve vysílání Rádia Junior vydali do zimního lesa.

Režisér Václav Chaloupek vzpomíná, že už jako kluk, když pozoroval přírodu, v duchu všechno natáčel. V jeho hlavě vznikaly filmy, v nichž se postupně začala objevovat zvířata a jejich příhody.

Láska k přírodě přivedla pana Chaloupka k myslivosti, ale jak poznával vlastnosti, schopnosti a životní zvyky zvířat, už na ně nedokázal vystřelit. Vyprávěl nám, jak vzorná a poslušná jsou mláďata divokého prasete. Matka bachyně je ovládá několika zvuky, na jeden si okamžitě lehnou do řady, na jiný zase vstanou a pokračují v cestě, to když je máma klidná, že nehrozí nebezpečí. Divočáci se procházejí rádi, za noci v pohodě urazí i 30 kilometrů.

Dozvěděli jsme se, proč naše zima nevadí srnkám, veverkám ani zajícům, i když my máme sklony je litovat a přát jim vyteplené pelíšky. Nejvíc dotazů přišlo k ptactvu, takže jsme se dozvěděli, že jak naši ptáci odlétají do teplých krajin, tak se k nám zase přilétají v zimě ohřát ptáci ze severu. Třeba kvíčaly, brkoslavové a čečetky.
Je také zajímavé, že ne všechna zvířata v zimě spí stejně. Jsou praví spáči, například sysel, ježek a netopýr. Nejznámější spáč - medvěd - však spí nepravým zimním spánkem, to znamená, že se mu tělesná teplota snižuje jen o pár stupňů a vnímá zvuky z okolí, takže je možné ho hlukem probudit. Nepravým spánkem spí v zimě i jezevec.

Moderovala Veronika Hájková.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video