Vypadali a asi i cítili stejně, jako my, říká o lidech z pravěku zakladatel neobyčejné osady

7. říjen 2020

Myslíte, že lidé v pravěku chodili polonazí, vydávali divné zvuky a nic moc neuměli? David Maršálek vás přesvědčí, že to v určitých obdobích pravěku bylo úplně jinak.

Jana Rychterová si do Klubu Rádia Junior pozvala zakladatele pravěké osady Křivolík Davida Maršálka. Ten k mikrofonu usedl v pravěkém oděvu a přinesl i repliky, tedy napodobeniny zajímavých věcí z pravěku. 

Trochu se to zvrhlo...

Nadšenec do všeho, co souvisí s pravěkem, byl u vzniku zajímavého místa – pravěké osady Křivolík, kterou najdete v lesích u České Třebové. „Cílem bylo vytvořit zázemí, kde budeme dělat keramiku nebo odlévat bronz a trochu se to zvrhlo. Postavili jsme tam domečky a chováme zvířata,“ vzpomíná David.

Z osady tak vzniklo muzeum pod širým nebem, do kterého se může podívat každý zájemce, protože nikdy nezavírá. Kouzelná atmosféra vás přenese do dávné minulosti. Zajímavé informace zjistíte z tabulek, a když budete mít štěstí, potkáte i Davida, který vás provede. Konají se tam taky akce, při kterých se zkouší starodávná řemesla a spousta dalších věcí.

Pravěk je nejdelší historické období, které trvalo mnoho tícíc let. Každá jeho část má své pojmenování. Mluvíme tak o době kamenné, kdy lidé používali nástroje jak jinak než z kamenů, době bronzové, železné.... V každé se žilo trochu jinak a Davida baví přicházet na to, jak asi. Minimálně od dob mladšího paleolitu byl totiž pravěký člověk dost podobný nám.

Jaké šperky se nosily v pravěku?

David přinesl několik napodobenin předmětů, které se v pravěku používaly. Odkud ví, jak vypadaly? Díky archeologii. Archeologové při svých vykopávkách občas najdou němé svědky dávných časů – dýky, meče, šperky, ale taky věci každodenní potřeby, jako je třeba keramika. Pod zemí přečkali tisíce let.

Keltský skleněný náramek. No co holky, nechtěly byste ho taky? :-)

Ve videu a fotogalerii si tak můžete prohlédnut třeba velký roh, na který David i zatroubil. Naši předkové ho používali při lovech, nebo později v armádách. Pokocháte se taky nádhernými jehlicemi do vlasů a oděvů nebo skleněnými náramky. Přesně tak! V době bronzové, kdy u nás žili Keltové, se začalo objevovat i sklo. Leckterá dnešní parádnice by takový náramek brala. I tenkrát se dbalo na módu, která se navíc období od období dost lišila. Stejně jako v dnešních časech.

Kam se v pravěké vesničce chodí na záchod. Co tam jedí? A jak zní troubení takový pravěký roh? Pusťte si video a dozvíte se to :-)

Kudy na osadu Křivolík?
Od nádraží v České Třebové se vydejte po modré turistické značce směrem na Kozlovský kopec. Tak za 45 minut pohodlné chůze do kopce se ocitnete v pravěku!

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe

Související