Záchodové zvyky: Ve které zemi mají speciální přezůvky a kde nepatří toaletní papír do mísy?

24. listopad 2023

Znáte historii toalet? Kam se chodilo vykonávat potřebu na hradech a kdy se vše lilo z oken? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Každý z nás tam několikrát za den musí. Ve středověku se obsah nočníků vyléval z okna na ulici. Ve vyspělých zemích jsme dnes zvyklí na splachovací toalety v každé domácnosti. Přes dvě miliardy lidí na světě ale stále nemá přístup k žádné toaletě. Liší se i nároky na čistotu záchodů a jejich vybavení.

Japonské záchody mají spoustu vychytávek a ovládají se tlačítky

Technicky nejvyspělejší toalety najdeme nejspíš v Japonsku. Mají vyhřívaná sedátka, zabudované trysky k očišťování citlivých partií, možnost zapnout si hudbu, aby vás přes dveře nikdo neslyšel a spoustu dalších vychytávek. Velkou zajímavostí je, že v japonské kultuře si na toaletu berete speciální pantofle a Japonce velmi pobaví, když v nich neznalý turista třeba v hotelu vejde i do jiných prostor.

Šok pak možná zažijete v Řecku. Tam mají totiž ne příliš dobré odpadní potrubí, které by se mohlo ucpat, a proto nesmí použitý toaletní papír splachovat do záchodu. Vyhazuje se do speciálního koše.

Jaké toalety mají v Turecku a proč jsou prý zdravější, než ty evpropské? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související