Zajímají vás prdy i historie. Podcast Zvídavec má už 400 dílů, seznamte se s jeho autorkou Evou

10. únor 2023

Jak relaxuje autorka podcastu Eva Sinkovičová? Kde bere nápady na pět dílů týdně? Přečtěte si rozhovor a koukněte na bleskový výslech ve videu.

Zvídavec pátrá po největších zajímavostech ze světa lidí, zvířat i věcí. Vy sami můžete určovat, co v něm bude a posílat nápady. Tak třeba vznikly díly o tom, proč prdy smrdí, nebo proč se potopil Titanik. Znáte ale autorku podcastu Evu Sinkovičovou? Tak to napravíme. Pro web krouzky.cz ji vyzpovídala Tereza Kolářová.

Evi, představte nám, prosím, svůj pořad ZVÍDAVEC. 

Čtěte také

Je to můj první projekt, který jsem na Junioru rozjela a jsem moc ráda, že Zvídavec patří mezi nejúspěšnější podcasty Rádia Junior a jeho obsah občas přebírá i zpravodajský portál Českého rozhlasu iRozhlas pod hlavičkou Věda pro děti. Aktuálně jsme odvysílali již 400. díl – to znamená, že se vysílá už čtvrtým rokem. 

Je to vlastně taková encyklopedie zajímavostí. Každý všední den jedna zajímavost. Ráda komunikuji s posluchači a plním jejich přání. Často jim něco vrtá hlavou a chtějí, abych to pro ně zjistila. Když je to v mých silách, objeví se to v jednom z dalších Zvídavců. Díky Zvídavci si i já sama rozšiřuji obzory.

 Kdy si pořad mohou posluchači pustit? 

 Poslouchat ho můžete každý všední den od 7:30 na dětské stanici Českého rozhlasu, na Rádiu Junior, v repríze pak v 18:10 nebo kdykoliv zpětně na našem webu www.radiojunior.cz a taky na nejrůznějších podcastových platformách.

 Kdybyste měla říct třemi slovy, co vás na pořadu baví nejvíce, co by to bylo? 

Posluchači, zajímavosti, inspirace.

Zvídavec Evy Sinkovičové pátrá po tom, co vás zajímá

 A co je pro Vás při vysílání nejtěžší? Míváte někdy trému? 

Trému ani ne, spíš je někdy těžké dobře zformulovat komplikovanější témata, tak aby byly jednotlivé díly pro malé posluchače srozumitelné. Paradoxně bývají často velmi zapeklité ty nejprostší otázky, například proč je obloha modrá.

Kdo se podílel na tvorbě názvu pořadu Zvídavec? Vy osobně? Řekla byste o sobě, že jste zvídavá? 

Název jsem vymyslela já sama jednou před spaním. Už vlastně ani nevím, jaké myšlenky k tomu přesně vedly, jen vím, že těsně před usnutím jsem si řekla, že to zní dobře, zapsala si to do telefonu a pak usnula. Myslím, že bych se mohla označit za zvídavého člověka. Dozvídat se zajímavosti a pak je sdílet mě moc baví.

Stalo se Vám někdy, že jste měla tzv. okno? Ať už v rádiu, či v divadle. 

Čtěte také

V rádiu naštěstí ne, ale v divadle už jsem to zažila. Vždy jsem se z toho nějak zachránila. Pomocí improvizace nebo tím, že jsem v textu pokračovala o pár vět dál. Naštěstí nikdy nešlo o zlomový okamžik hry. Ale je to opravdu nepříjemný pocit. Moc často se mi to ale nestává, na svoji paměť se zatím mohu docela dobře spolehnout.

Kdo jsou vaši posluchači? Jsou to opravdu hlavně děti? 

Určitě hlavně děti, ale nejen ony. Část posluchačů jsou rodiče, ale i prarodiče a samotní učitelé, kteří píšou různé dotazy a děkují za obsah, a to mě moc těší a baví. Zároveň i mí přátelé mi občas říkají, že si při cestě autem pustí občas Zvídavce a díky tomu získají zajímavá témata k hovoru s přáteli.

Chystáte se v pořadu udělat nějaké změny, např. prodloužit stopáž, přizvat hosty apod?  

Zdokonalení jsem určitě otevřená, rádi bychom k některým vybraným dílům vytvořili i video obsah. Píší mi paní učitelky, že se Zvídavcem pracují v hodinách, vytvářejí i pracovní listy, takže pokud bychom ho dokázali dostat k ještě většímu počtu dětí, žáků, učitelů i rodičů, bylo by to skvělé! 

Dočetla jsem se o vás, že máte spoustu jiných aktivit, například se věnujete herectví a hrajete mimo jiné i v divadle pro dětské diváky Divadlo Minaret. Vedete i herecký kroužek. Jak staré děti vedete?

Pracuji ráda s dětmi jakéhokoliv věku. Aktuálně mám ale na starost partu teenagerů mezi 12 a 16 lety, pod mou režijní taktovkou jsme nazkoušeli Deset malých černoušků od Agathy Christie a teď se chceme vrhnout do dalšího projektu.

Moc děkujeme za příjemný rozhovor, přejeme Zvídavci hodně spokojených posluchačů. A jedna odpočinková otázka na závěr. Jak trávíte volný čas právě teď v zimě? 

Když je čas, tak na horách. Ráda lyžuji i jezdím na běžkách. Často ale taky jen tak doma s knížkou a čajem v ruce. S manželem a kamarády ale taky vyrážíme na nejrůznější kulturní akce, kterých je nespočet, stačí zapátrat.

Pusťte si  podcast zvídavec tady na webu >> na portále mujRozhlas, nebo v dalších streamovacích aplikacích.

autor: kpe

Související